Bergen op Zoom

Samen onder één dak in een oude kazerne: een droom komt uit

Han Verbeem Han Verbeem

Het is een droom voor de deenlnemers van CPO De Compagnie in Bergen op Zoom: sámen wonen in een gerenoveerde kazerne, die wordt omgebouwd tot appartementencomplex. Een droom die iniatiefneemster Jovita Dorigo deelt  met anderen, die elk hun eigen woonunit krijgen. In totaal komen er 12 appartementen. Medio volgend jaar moet de verbouwing voltooid zijn, en kunnen de toekomstige bewoners hun intrek nemen. Met centrale ruimtes om elkaar te ontmoeten.

Door: Han Verbeem / Abdirisaq Ali (video)

De voormalige Cort Heyligerskazerne ligt in het stadsdeel Groene Gordijn. De gebouwen dateren uit 1937 en hebben inmiddels nieuwe functies gekregen. Zo zijn er een apotheek, een huisartsenpost en een gezondheidscentrum gevestigd. Andere panden staan nog leeg. Zoals Gebouw D, waar ooit op de begane grond leslokalen en op de verdieping slaapruimtes voor de militairen waren. De ramen zijn dichtgespijkerd en binnen is het nog één grote ravage. Losliggende plafondplaten, ingetrapte deuren en kapotgeslagen vensters – allemaal veroorzaakt door inbrekers en vandalen. Toch is er nog iets moois te maken van het vervallen gebouw, zegt Dorigo. Het verkommerde soldatenonderkomen ondergaat een ware gedaantewisseling en wordt duurzaam en toekomstbestendig gemaakt. De vele artist impressions en ontwerpschetsen van de architect geven een indruk van de komende transformatie. Medio volgend jaar moet de verbouwing voltooid zijn, en kunnen de toekomstige bewoners hun intrek nemen.

Draagkracht

De leeftijd van de bewoners ligt tussen de 50 en 70 jaar, die over het vermogen beschikken -letterlijk en figuurlijk- om deel te nemen aan het bijzonder project. “Het vergt wel enige financiele draagkracht”, moet Dorigo toegeven. “Het zijn appartementen in de hogere prijsklasse.” Maar ook zijn er verplichtingen over het gezamenlijk onderhoud van bijvoorbeeld de gangen, de centrale ontmoetingsruimte en recreatievoorzieningen. Ook is er een omliggende tuin die bijgehouden moet worden.

Particulier opdrachtgeverschap

Elkaar kunnen ontmoeten, dat is de functie van de gezamenlijke ruimtes. Het project komt tot stand vanuit het zogeheten ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’, oftewel CPO. Daarom heet de woonvorm CPO De Compagnie. “Als toekomstige bewoners trekken we gezamenlijk op en sturen de architect en aannemer aan”, verduidelijkt Dorigo.

Spannend avontuur

Van de twaalf appartementen zijn er inmiddels acht verkocht. De nieuwe eigenaren kennen elkaar in een aantal gevallen nog niet, een nadere kennismaking moet nog volgen. Annemarie Timmermans is één van hen, zij is recentelijk ingestapt in het project. “Het is zeker spannend, een nieuw avontuur dat we met z’n allen aangaan.” Het samen onder één dak wonen ziet ze niet als het inleveren van privacy. “Natuurlijk moet je onderling afspraken maken maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed zal lukken.” Timmermans speelde al langer met de gedachte om deel te nemen aan een gezamenlijke woonvorm. “Maar het is altijd bij ideeën gebleven. Toen kwam dit plan op mijn pad: zélf iets nieuws opbouwen, samen met anderen… nu wordt het concreet.”