Woensdrecht

Samen trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Verbinding tussen vliegbasis en gemeente’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een detachement van vliegbasis Woensdrecht, burgemeester Steven Adriaansen, wethouder Lars van der Beek en een tiental inwoners van de gemeente hebben samen oefenkilometers gelopen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Het gezelschap startte woensdagmiddag vanaf het gemeentehuis in Hoogerheide, om vervolgens naar Non Plus Ultra in Woensdrecht te lopen. De gezamenlijke wandeling is inmiddels een echte traditie.

“We doen dit nu al een aantal jaren”, vertelt burgemeester Adriaansen vlak voor de wandeling begint. “Het zorgt voor verbinding tussen de Vliegbasis Woensdrecht en de gemeente.” Zelf heeft Adriaansen al elf keer meegelopen met de Nijmeegse Vierdaagse. “Nijmegen heeft toch een speciaal plekje in mijn hart.”

Op hoog tempo loopt het gezelschap naar Non Plus Ultra in Woensdrecht. Het is stevig aanpoten. “We lopen gemiddeld zo’n zes kilometer per uur”, vertelt majoor Toine. Het is voor de majoor de elfde keer dat hij mee gaat lopen met de vierdaagse. “Eigenlijk de dertiende keer. Tijdens de twee coronajaren dat het niet doorging zijn wij vanaf hier te voet naar Nijmegen gelopen”, vertelt hij. “Maar ja, die twee keer tellen niet mee natuurlijk.”

Je doet dit ook om de vliegbasis te steunen.

De 80-jarige Jack Belden loopt al sinds de eerste Woensdrechtse oefenwandeling mee met het gezelschap. “Vind ik leuk, en je doet het ook om de vliegbasis te steunen”, vertelt hij. Op zijn rugzak zitten verschillende emblemen van de vliegbasis, die ze ieder jaar speciaal voor de vierdaagse laten maken. “De opbrengst van de emblemen gaan naar het goede doel”, weet Jack te vertellen.

Het embleem van de Vliegbasis van dit jaar.

Ondanks zijn hoge leeftijd loopt Jack volgende week gewoon weer mee in Nijmegen. “Zo lang ik dat kan, blijf ik het doen”, zegt hij nuchter. Twee keer per week traint hij met de wandelclub. “Op donderdagen loop ik meestal zo’n 25 kilometer.” Recent heeft hij nog de Zevendorpentocht gelopen op het eiland Tholen. “Dat was een kilometer of 35.”

We hebben de afgelopen maanden zo’n 450 kilometer gelopen.

Eenmaal aangekomen bij NonPlusUltra staat er een lunch klaar voor de groep. Voor de militairen van de vliegbasis zit het trainen voor de vierdaagse er nu op. “We hebben zo’n 450 kilometer gelopen de afgelopen maanden. Met in onze rugzakken minimaal tien kilo, en dat is nog zonder water en eten”, aldus de majoor. “We hopen op mooi weer volgende week, en dat we allemaal de vierdaagse mogen uitlopen!”