Sint Willebrord

Samenscholingsverbod in Processiepark St. Willebrord van kracht

Processiepark Sint Willebrord (1)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

In St. Willebrord geldt van 12 juni tot 1 september 2024 een samenscholingsverbod in en rond het Processiepark. Jongeren tussen 10 en 20 jaar die met drie of meer personen samenkomen, kunnen een boete krijgen als ze zich niet aan de gestelde voorwaarden houden.

Het verbod geldt voor het Processiepark, inclusief de gehele Pastoor Bastiaansensingel en het terrein van Centrum voor Wonen & Zorg Heidestede. De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente werken samen om overlast te verminderen. Het samenscholingsverbod wordt strikt gecontroleerd op specifieke tijden:

  • Maandag tot en met vrijdag van 17.00 uur tot 05.00 uur.
  • Zaterdag en zondag de hele dag en nacht.
  • Tijdens de zomervakantie (6 juli t/m 18 augustus 2024) dag en nacht.

Aanhoudende overlast en erger

Volgens Juridisch Adviseur Handhaving Jeroen Kuijlen van de gemeente zijn de maatregelen nodig vanwege aanhoudende overlast, veroorzaakt door jongeren. Variërend van met steentjes gooien naar passanten tot vandalisme. In mei 2024 is er bovendien een 73-jarige man mishandeld door een groep jongeren en een ouder, viel te lezen in een artikel van Omroep Brabant.

Controle en preventie

Door de gemeente is breed ingezet op het terugbrengen van de rust. Politie en boa’s zijn vaker ter plaatse, er is cameratoezicht en er wordt samengewerkt met jongerenwerk. Jongeren die worden betrapt gaan door naar Bureau HALT en krijgen STOP-gesprekken met politie en de burgemeester. Preventief is er tevens voorlichting op scholen ingesteld.

Het lijkt te werken

Het samenscholingsverbod werpt volgens woordvoerder Kuijlen al vruchten af. Het is de laatste tijd rustig, meldt hij in een telefonisch interview. Daarmee lijken drastischere maatregelen als gebieds- of groepsverboden niet meer nodig, al houdt de gemeente die nog wel achter de hand. Op de website van de gemeente worden de maatregelen en voorwaarden gedetailleerd toegelicht.