West-Brabant

Samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid verder uitgebreid

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Agenda beroepsonderwijs West-Brabant werkt en kan worden uitgebreid. Dat concluderen de deelnemers na het eerste jaar. De Agenda beroepsonderwijs is een samenwerking van bedrijven, scholen en overheid om opleidingen beter te laten aansluiten op het werk in de praktijk.

Het is een jaar geleden dat de Agenda beroepsonderwijs van start ging. Donderdag kwamen ruim 50 mensen van het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid bij elkaar om de resultaten te beoordelen. En om te bespreken hoe de Agenda beroepsonderwijs nog verder uitgewerkt kan worden. Dat gebeurde tijdens een ontbijtsessie in de Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom.

Juiste opleiding voor juiste vak

De deelnemers willen er voor zorgen dat mensen de juiste opleidingen krijgen, zodat ze goed passen in de beschikbare banen of prima aan de slag kunnen als ondernemer. Donderdag werd tijdens een ontbijtsessie besproken welke projecten goed werken, hoe de samenwerking tussen partijen verloopt en welke plannen er zijn voor de toekomst.

Rob Neutelings is voorzitter van de raad van bestuur van beroepsopleiding Curio. “Eén van de doelen die wij hebben in West-Brabant is meer mensen in het arbeidsproces te krijgen. Dus da’s heel belangrijk. Een ander doel dat we hebben is de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven nog steviger te krijgen. Zodat wij in het onderwijs kunnen leren van de nieuwe ontwikkelingen in het bedrijfsleven. En dat wij ook goed opgeleid personeel voor het bedrijfsleven kunnen leveren,” aldus Neutelings.

Elkaars ideeën gebruiken

Het was de bedoeling elkaar tijdens de ontbijtsessie te inspireren en van elkaars projecten te leren. Barry Jacobs is wethouder onderwijs in Bergen op Zoom. Hij is blij met de Agenda beroepsonderwijs, omdat het bedrijven en scholen helpt efficiënter te werken. “Zo hoeft niet op 2 verschillende locaties hetzelfde wiel te worden uitgevonden.”

Wethouder Jacobs is ook lid van de stuurgroep van de Agenda beroepsonderwijs. Hij vertelt dat er een speciale website is gemaakt om de samenwerking uit te breiden en te verbeteren. “De lancering van de website www.agendabowb.nl gaat daar verder bij helpen. Hierop staat een overzicht van alle projecten in de regio die te maken hebben met de ambities.”

Bedrijfsleven heeft mensen nodig

Jeroen de Lange, regiomanager van werkgeversorganisatie VNO/NCW is blij met de website. “Het voordeel voor het bedrijfsleven is dat zij dus kunnen zien, per sector of in de regio wat er al voor projecten zijn, zodat ze niets nieuws hoeven te starten. Want de belangrijkste agenda vanuit het bedrijfsleven is: we hebben mensen nodig, we hebben medewerkers nodig. Die voldoen niet altijd aan de kwalificatie die wij als bedrijfsleven wensen. Daarom moeten we gezamenlijk investeren.”