Roosendaal

Sandra verzamelt dozen vol kerstkaarten voor buurmeisje: ‘Reacties ontroeren me’

Dagelijks is Babette in de weer met de oude kerstkaarten (foto: privéarchief).

Sven de Laet Sven de Laet

De feestdagen mogen dan al even voorbij zijn, Sandra Engels uit Roosendaal zwemt momenteel tussen de kerstkaarten. Niet voor zichzelf trouwens, ze verzamelt ze voor haar oude buurmeisje Babette. Die zit door een lichamelijke beperking in een rolstoel, maar houdt door haar knutselwerkjes met de wenskaarten haar motoriek op peil.

Voor de oorsprong van de inzamelingsactie, moeten we een behoorlijk stuk terug in de tijd. “Voordat ik voor de liefde naar Roosendaal verhuisde, woonde ik jarenlang naast Babette in Zierikzee” vertelt Sandra. “Daar is zij een soort fenomeen, iedereen kent haar.”

Babette vindt het geweldig om vormpjes te knippen. En het is ook nog een goede oefening.

Door zuurstofgebrek bij de geboorte, leeft Babette met een handicap en zit ze in een rolstoel. “Toen ik wat jonger was, paste ik graag bij haar op. Dan keken we wat filmpjes of knutselden we met oude wenskaarten. Babette vindt het geweldig om daar vormpjes uit te knippen. En het is dus ook nog eens een hartstikke goede oefening.”

Zo ontstond een jaar of vijf geleden het idee om kerstkaarten in te zamelen. “Die kan ze een stuk beter vastpakken dan die slappere A4’tjes. Maar omdat ze het zo leuk vindt en bijna dagelijks doet, vliegt de voorraad er snel doorheen. Dus al die oude kerstkaarten komen hier een stuk beter van pas dan in de container.”

Er is zelfs een volledig dorp in de buurt, waar ze de actie ondersteunen.

En daar denken meer mensen zo over. “Ieder jaar komen er meer kaarten binnen. Bij de dagbesteding van Babette haalden ze bijvoorbeeld drie volle dozen op. En er is zelfs een volledig dorp in de buurt, waar ze de actie ondersteunen.”

Een groot succes dus. Toch dacht Sandra dat ze nog een extra steentje bij kon dragen. “Ik dacht: laat ik eens een berichtje op Facebook gooien.” Dat heeft ze geweten. “Binnen een paar dagen kreeg ik al reactie van zo’n zeventig mensen die willen doneren. Het ontroerde me eerlijk gezegd een beetje, dat zó veel mensen mee willen helpen.”

Inmiddels heeft ze zelfs een box voor de deur gezet, speciaal voor de kaarten. “Zo kunnen mensen toch wat achterlaten, als ik overdag zelf aan het werk ben.” En de eerste lichting was al hoopgevend. “Daar kan Babette wel even mee vooruit. Ik ga ze binnenkort trouwens pas bezorgen, als ik een hele voorraad heb opgespaard. Dan wordt het een grote verrassing.”

“De moeder van Babette grapte al dat haar hele huis straks vol kaarten ligt”, lacht Sandra. “Maar zonder gekheid: echt alles is welkom.”

De actie is inmiddels afgelopen. Je hoeft geen kerstkaarten meer te sturen.