Roosendaal

Sanneke Vermeulen (VVD): haal EK parasport naar Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Roosendaal moet meedingen naar de organisatie van het eerste Europese Kampioenschap voor sporters met een beperking. Dat vindt VVD Roosendaal, zo blijkt uit vragen van gemeenteraadslid Sanneke Vermeulen aan het college van burgemeester en wethouders.

Door: Kitty Joachems

Het eerste EK parasporten moet in 2023 in Nederland worden gehouden, vindt een groep initiatiefnemers die op dit moment plannen uitwerkt. Onder hen onder andere de voormalig rolstoeltennister Jiske Griffioen, die optreedt als ambassadeur van het evenement.

Sport verbroedert

Vermeulen noemt het EK parasporten een interessant evenement voor Roosendaal, dat bij kan dragen aan de motivatie van inwoners om te gaan sporten en om de samenleving te verbroederen. Daarom vraagt ze aan het college of er plannen bestaan om, bijvoorbeeld samen met andere West-Brabantse gemeenten, het toernooi naar deze regio te halen.

Bronzen medaille

De 28-jarige Roosendaalse Vermeulen weet als geen ander waar ze over praat. Ze won op de Paralympische Spelen in 2008 in Peking als eerste Nederlandse Paralympische judoka een bronzen medaille. In datzelfde jaar werd Vermeulen Europees Kampioen voor judoka’s met een visuele beperking. Ze kwam tijdens die toernooien uit in de categorie B3: judoka’s met een gezichtsscherpte van 5 tot 10 procent. Na haar sportcarrière behaalde ze haar universitaire masterdiploma in Tilburg, trad ze in dienst bij een netbeheerdersmaatschappij als projectmanager en werd ze in 2018 gekozen tot VVD-gemeenteraadslid in haar woonplaats. Nu staat ze op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op plaats 57.

Ambassadeur

Steeds heeft ze zich ingezet voor sport voor mensen met een beperking. Ze is ambassadeur van diverse initiatieven op dit gebied. Ze vindt dat sport toegankelijker moet worden gemaakt. Vermeulen: “Voor deze doelgroep is het niet altijd duidelijk en zichtbaar welke sporten mogelijk zijn, aangezien een beperking om maatwerk vraagt. De één heeft weinig tot geen aanpassingen nodig, voor de ander geldt dat sport slechts kan worden bedreven met behulp van bijvoorbeeld een rolstoel. Het is dan ook erg belangrijk dat juist een evenement waarin parasporten worden beoefend wordt gepromoot en deze doelgroep gemotiveerd wordt om te gaan sporten.”