Zundert

Sarah en Michiel uit Zundert bieden kinderen een zorgeloze vakantie

Sita Kengen Sita Kengen

Kinderen zijn volgens Europa Kinderhulp gelukkiger wanneer ze op vakantie gaan. Maar veel kinderen kunnen niet op vakantie. Daarom is de organisatie op zoek naar gastgezinnen. Dit jaar wordt het de derde keer dat Sarah en Michiel Valk uit Zundert een vakantiekind in huis nemen. Ze vinden het erg leuk om te doen en raden het dan ook iedereen aan.

Europa kinderhulp zet zich in voor kwetsbare kinderen die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. “In mijn optiek is het vooral tijd maken voor iemand die het leuk vindt om een keer ergens anders op vakantie te gaan en het ook nodig heeft om een keer uit hun eigen omgeving te zijn”, legt Michiel uit. De kinderen komen uit Nederland, België, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Oekraïne. “Het zijn vooral veel kinderen uit de binnensteden”, vertelt Sarah.

Activiteiten

Voor twee of drie weken in de zomer- of winterperiode kan een vakantieouder een kind in huis nemen. “Je hebt de kinderen in huis en doet hier gewoon normale dingen mee. Je gaat op fietstocht, bakt taarten, doet spelletjes.”

Sarah en Michiel kwamen Europa Kinderhulp tegen op internet en waren gelijk enthousiast. “We hadden al een gastkamer, dus dat was makkelijk. We hebben gewoon gebeld en toen kwamen ze kijken of we geschikt waren.” Je kan zelf bepalen of ieder jaar hetzelfde kind vakantie bij je komt houden, of dat er een ander vakantiekind komt. “Wij hebben al drie jaar lang hetzelfde kind dat langs komt”, zegt Sarah. “Als hij er is draait hij gewoon mee met het gezin.”

Je ziet zo’n grote glimlach op iemands zijn gezicht, dat geeft een goed gevoel.

Vakantiekind

“Hij is een hele slimme, lieve jongen die veel van bordspelletjes en lezen houdt. Hij woont in het midden van de binnenstad, dus hij vind het hier geweldig.” Michiel vult haar aan: “Vaak is het eerste wat hij doet als hij wakker wordt op zijn blote voeten de tuin in om de eieren te rapen. Dat is hartstikke leuk.”

Na het eerste jaar had het echtpaar geen idee of het goed was bevallen bij de jongen. Tot ze een paar weken later een briefje ontvingen waarin hij vertelde hoe erg hij het naar zijn zin heeft gehad. “Daar krijg je zo veel voldoening van”, vertelt Sarah trots. “Je ziet zo’n grote glimlach op iemands zijn gezicht, dat geeft een goed gevoel.”

Probeer het maar een keer, het is echt heel leuk.

Uitdaging

Er zijn ook uitdagingen voor een vakantieouder. “Zeker de eerste keer als er iemand komt is dat even zoeken. Het is toch iemand die je niet kent, die helemaal uit een andere omgeving komt en vaak zelfs de taal niet kent. Maar met een beetje openheid komt je wel een heel eind.”

Volgens Sarah en Michiel kan iedereen vakantieouder worden. “Voor een gastgezin is het een kleine moeite, maar als je dan ziet wat je doet voor iemand en wat voor positief effect dat heeft op een vakantiekind, dat is gewoon enorm”, legt Michiel uit. Sarah: “Gewoon doen, probeer het maar een keer, het is echt heel leuk.”