Roosendaal

Saskia begint een academie voor jonge schrijftalenten: ‘Fantasie is zó belangrijk’

Sven de Laet Sven de Laet

Het zou zomaar kunnen dat de nieuwe Carry Slee of Paul van Loon uit onze regio komt. Om die jonge talenten te ontdekken en iets bij te leren, begint Saskia van den Brand uit Roosendaal binnenkort een speciale schrijfacademie voor kinderen. “Op school leer je amper verhalen te bedenken.”

Het was al jaren haar droom, maar pas sinds een paar maanden durft Saskia zich voor te stellen als schrijfster. Haar grootste liefde? Kinderverhalen. Tegelijkertijd ziet ze juist bij haar doelgroep de passie voor lezen en schrijven verdwijnen. “Niet gek, want volgens onderzoek leest bijna de helft van de docenten op de basisschool zelf amper. Zó zonde, want bij veel kinderen is die liefde voor boeken er heus wel.”

Er komt altijd één vraag: hoe bedenk je een verhaal?

Dat merkte Saskia de afgelopen tijd tijdens gesprekken met jonge kinderen. “Er komt altijd één vraag: hoe bedenk je een verhaal? Dan vertel ik ze meteen dat iedereen dat kan.” Dat wil ze de jonge schrijffanaten binnenkort laten ervaren tijdens het lesprogramma, dat ze inmiddels bijna klaar heeft. “Een van de opdrachten is bijvoorbeeld om de kinderen te laten oefenen met hun zintuigen. Schrijf maar eens ‘gewoon’ op wat je voelt, ziet of hoort. Of bedenk een speciale uitvinding. Bijvoorbeeld iets om nooit meer huiswerk te hoeven maken. Zo gebruiken ze hun fantasie.”

Iets wat nu te weinig gebeurt, volgens Saskia. “En als docenten iets met creatief schrijven doen, is dat vaak erbij. Plus, het is natuurlijk voor die kinderen ook veel leuker om dat soort lessen van een schrijver te krijgen.”

De komende tijd gaat de Roosendaalse haar academie verder vormgeven. “De bedoeling is om binnenkort van start te gaan met een eerste pilot. Ik denk nu aan een les of zeven met een finale-opdracht als afsluiting.”