West-Brabant

Saver deelt nieuwe afvalpassen uit, voortaan 2 per adres

Met de Saverpas kan je de ondergrondse container openen (Foto: Bart de Rijk/Nationale Beeldbank)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Elk huishouden in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Halderberge krijgt nieuwe passen van afvalverwerker Saver. De bestaande passen zijn oud en aan het slijten. Daarom worden ze vervangen. De eerste nieuwe passen zijn al verstuurd, de rest volgt nog tot en met eind juni.

Afvalverwerker Saver stuurt elk huishouden in haar gebied nieuwe afvalpassen. Volgens het bedrijf was dat hoognodig. Want de oude passen waren al oud, al lang afgeschreven en aan slijtage onderhevig. Daarom hadden de aangesloten gemeenten gevraagd om nieuwe passen.

“Ook zijn de passen voor steeds meer dingen nodig. Zoals de zakkenautomaat en de ondergrondse containers,” legt een woordvoerder van Saver uit. “Vroeger had je alleen een pas nodig voor de perscontainers voor plastic.” De nieuwe passen worden steviger en zouden langer mee moeten gaan.

Passen voor 88.239 adressen

Voortaan krijgt elk adres ook 2 Saverpassen. Het maakt niet uit hoeveel mensen er op het adres wonen. Dus je krijgt 2 passen als je in je eentje bent, maar ook als er een groot gezin op hetzelfde adres woont. Je kunt de nieuwe passen meteen gebruiken. De oude passen zijn ook nog een week lang te gebruiken, nadat je een nieuwe hebt gekregen. Maar daarna worden ze geblokkeerd. Je kunt ze weggooien bij het restafval.

Het is nog een hele operatie om alle passen op de juiste adressen te krijgen, legt de Saver-woordvoerder uit. “We versturen de passen in delen, ongeveer 14.000 – 15.000 passen per keer. Naar in totaal 88.239 huishoudens. We moeten natuurlijk ook zorgen dat er de juiste koppelingen zijn tussen de passen en de adressen.”

Dubbele passen, maar geen dubbel gebruik

Dat elk huishouden 2 keer zo veel passen krijgt, wil niet zeggen dat ze ook 2 keer zo veel mogen weggooien of gebruiken. Elke pas hoort bij een specifiek adres. Als er iets wordt geregistreerd op de ene pas, geldt het automatisch meteen ook voor de andere. Daarom is het ook niet verstandig je pas uit te lenen. “Indien u bijvoorbeeld met één Saverpas zakken heeft afgehaald bij een automaat, duurt het ook met de andere pas eenzelfde periode voordat er weer een rol zakken wordt uitgegeven,” legt Saver uit op haar website.

De passen worden verstuurd per postcodegebied. Steeds een paar postcodes bij elkaar tot er ongeveer 14-15.000 adressen onder vallen. De eerste lichtingen zijn verstuurd op 18 en 25 mei. De rest van de passen wordt verstuurd op 1, 8, 15 en 22 juni. Bedrijven krijgen geen nieuwe passen, die houden hun oude Saverpas. Saver beantwoordt de meestgestelde vragen over de nieuwe passen op haar website. Je vindt die vragen en antwoorden hier.