West-Brabant

Saver gaat vanaf 2023 afval ophalen in gemeente Rucphen

Afvalinzamelingsbedrijf Saver is van start gegaan met de nieuwe campagne ‘Samen aan de Bak’

Maarten Elst Maarten Elst

Afvalophaaldienst Saver gaat per 1 januari 2023 uitbreiden. Na de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Halderberge sluit ook de gemeente Rucphen zich aan bij Saver. In tegenstelling tot de huidige vier gemeenten zal Saver in Rucphen enkel de zogeheten huis-aan-huis inzameling verzorgen. Voor het grofvuil blijft het gebruikmaken van milieustraat Vosdonk in de gemeente Etten-Leur. Of de samenwerking gevolgen heeft voor de afvalophaaldagen in de andere gemeenten is vooralsnog niet bekend.

Saver is opgetogen met de primeur. Voor het eerst sinds de oprichting van de afvalophaaldienst in 1999 treedt er een gemeente toe tot het klantenbestand van Saver. “Dit kun je dus wel een mijlpaal noemen”, vertelt Saver-directeur Pascal de Klerk.

98.000 huishoudens

De Klerk is blij met de komst van de gemeente Rucphen en noemt het tegelijkertijd ‘een logische ontwikkeling. “Door in deze regio de samenwerking te zoeken, kunnen we gezamenlijk efficiënter en meer duurzaam inspelen op de complexe ontwikkelingen in de afvalbranche. Zo blijft ook de continuïteit van de huidige dienstverlening van Rucphen gewaarborgd.”

In totaal vergroot Saver het gebied van 88.000 naar bijna 98.000 vanaf 2023. Naast de huis-aan-huis inzameling geeft Saver aan in gesprek te zijn met De Kringloper in Rucphen. René Lazeroms, wethouder bij de gemeente Rucphen, geeft aan dat het om een zeer bewuste keuze gaat. “Voor een kleine gemeente als de onze wordt het steeds problematischer om interessante contracten met de afvalmarkt af te sluiten. De toetreding tot Saver zorgt ervoor dat de kosten ook na 2022 beheersbaar blijven. Daarnaast is Saver actief op gebied van communicatie en het creëren van bewustwording over afvalscheiding en duurzaamheid. Dat helpt ons onze duurzaamheidsdoelen te halen.”

Wat de gevolgen voor de afvalophaaldagen van de andere gemeentes zijn, is vooralsnog niet bekend.