Bergen op Zoom

Saver geeft dode hoekuitleg aan Bergse basisschoolleerlingen: ‘Kinderen denken vaak dat ze gezien worden’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Verkeerslessen uit een boek is één, maar het in de praktijk beleven is iets heel anders. Dat gaat zeker op voor de dode hoek waar vracht- en afvalwagens vaak mee te maken krijgen. Dinsdag gaf afvalverwerker Saver hierover uitleg aan zo’n 200 basisschoolkinderen in Bergen op Zoom.

Saver verzorgt regelmatig dode hoekuitleg voor kinderen die op de basisschool of in de brugklas zitten. Dinsdag stonden er op het plein voor het Bergse gemeentehuis bij aanvang twee vuilniswagens klaar voor de kinderen. Niet om er een rondje in te rijden, maar juist om de gevaren te herkennen van de dode hoeken van verschillen voertuigen. Ervaren Saver chauffeurs die dagelijks moet uitkijken voor deze gevaren legden dit aan de leerlingen uit.

Misverstanden

Er zijn volgens Monique Bakker, communicatieadviseur bij Saver, nog te veel misverstanden bij kinderen wat betreft de dode hoek in het verkeer. “Kinderen denken vaak dat ze gezien worden door de chauffeur als ze naast een vrachtwagen staan, maar dat is niet zo. Een chauffeur kijkt eigenlijk over de kinderen heen”, vertelt Bakker.

Saver vindt het haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om jonge weggebruikers over gevaren als deze te informeren. Dit lijkt bij de kinderen te hebben gewerkt. Zo weet Vincenzo (11) van basisschool De Noordster moeiteloos te vertellen dat hij niet gezien kan worden in de dode hoek. Om dit te voorkomen, zo vertelt hijzelf, moet hij minimaal drie meter van de vrachtwagen vandaan blijven. Zijn klasgenoot, Lionel, heeft ook een belangrijke les opgestoken. “Je moet uit de dode hoek blijven, anders kunnen er vervelende dingen gebeuren”, vertelt de 10-jarige Noordster-leerling.

Geen probleem om ook naar andere scholen te komen

Waar Roosendaal laatst nog het door Veilig Verkeer Nederland georganiseerde verkeersdoolhof gehad heeft, was dus nu Bergen op Zoom aan de beurt met extra verkeerslessen. Bakker sluit het daarom niet uit om nog in andere gemeentes instructiedagen zoals deze te organiseren. “Als de scholen daar ons benaderen dan is het geen probleem om ook naar hen toe te komen.”