Roosendaal

Saver haalt afgekeurde zakken met plastic afval een dag later al op

Sven de Laet Sven de Laet

Onlangs maakte afvalinzamelaar Saver bekend plastic afval niet meer mee te nemen als er ook ander materiaal in de zak zit. Het zorgde voor onrust bij inwoners en verschillende partijen, die vreesden voor een toename aan zwerfafval. Nu laat het Roosendaalse college weten dat de afgekeurde zakken een dag later opnieuw aangeboden kunnen worden.

De nieuwe aanpak van Saver is een pilot, die in eerste instantie twaalf weken zal duren. Daarnaast geldt de strategie ook alleen in de wijk Westrand. “Op zes ophaaldagen voor plastic, blik en drankkarton worden stickers op de betreffende zakken geplakt om aan de omwonenden duidelijk te maken dat deze zakken vervuild zijn en ze daarom blijven liggen. Saver registreert elke zak die men laat liggen.”

Tweede kans

Vervolgens moeten de aanbieders de zak weer mee naar binnen nemen om het afval juist te scheiden. Een dag later krijgen zij dan een nieuwe kans om de zak aan straat te zetten. Ook zakken die niet terug binnen worden gehaald, worden op dat moment overigens opgehaald. Die zullen als restafval worden verwerkt.

Met de proef hopen de gemeente Roosendaal en Saver zwerfafval en dumpingen tegen te gaan én het scheiden van huishoudelijk afval te verbeteren.