West-Brabant

Schaapskudde aangevallen op Kalmthoutse heide, hoeder zoekt getuigen

Redactie Redactie

Dinsdag heeft een nog onbekende dader(s) een ware slachting aangericht bij een schaapskudde op in het grenspark Kalmthoutse Heide. Vermoedelijk één of meerdere loslopende honden hebben drie schapen gedood en ruim twintig ernstig verwond. Drie schapen waren er dusdanig slecht aan toe, dat dat schaapsherder Bert Plasmans hen direct moest laten inslapen. Een dag later overleed een derde aan de verwondingen. Voorbijgangers hebben de gedode en verwonde dieren woensdagmorgen aangetroffen. Plasmans zoekt getuigen, zoals wandelaars, die informatie kunnen verstrekken.

Onderzoek

De slachting vond plaats vlak over de grens bij Huijbergen. De schapen behoren tot de natuurorganisatie De Hoeder, waarvan Plasmans beheerder is. Inmiddels is de Belgische politie ingeschakeld voor het onderzoek naar de toedracht. Volgens Plasmans is met 95 procent zekerheid te stellen dat een grote hond de dieren heeft aangevallen. “Dat kan de dierenarts vaststellen aan de hand van de gebitsafdrukken. Er zijn dna-stalen afgenomen bij de schapen in de hoop om speeksel aan te treffen van de dader”, legt de schaapsherder uit. Hij vraagt passanten die de hei bezoeken om alert te zijn op loslopende honden. “Mogelijk zijn er mensen die, kort na de aanval, honden met een bebloede bek zagen rondlopen.” Getuigen kunnen meldingen doorgeven via de Facebookpagina van De Hoeder.

Wolf?

Ook wordt de vooralsnog theoretische mogelijkheid onderzocht of het om een wolf gaat. “Die kans is erg klein maar om zeker te zijn onderzoekt met het dna in het speeksel dat op de dieren is aangetroffen.” Toch is de vrees niet geheel ongegrond. De wolf maakt momenteel als diersoort een opmars en heeft via Duitsland ook de Brabantse en Vlaamse natuurgebieden bereikt. In Nederland is ook in Oost-Brabant en op de Veluwe meermaals gesignaleerd. Daar zijn ook slachtoffers onder schapen gevallen.