Bergen op Zoom

Schade na brand in kerkgebouw Williamstraat is groot: ‘Echt overal zit roet’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Door de hevige brand die zaterdag 10 december woedde in het kerkgebouw aan de Williamstraat in Bergen op Zoom, is veel schade ontstaan. Een vouwgordijn vatte door nog onbekende reden vlam. Het herstellen van de schade in het pand gaat lang duren. “Ontzettend vervelend, maar het komt goed.”

Iets voor half twee ‘s middags werd Kees Bijl afgelopen zaterdag gebeld. Het kerkgebouw aan de Williamstraat, waar Bijl sleutelbeheerder van is, stond in brand. “Ik bleef er heel nuchter onder en snelde naar de kerk. Toen ik daar aankwam stond het al helemaal vol met hulpverleners.”

Een vouwgordijn had vlam gevat en stond in lichterlaaie. Er waren op dat moment twee mensen in het gebouw. “Op brandwonden en flink wat schrik na zijn ze er goed vanaf gekomen”, vertelt voorzitter van het Protestants Weeshuis, Ad Petermeijer. Eén van de twee is voor de brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, en diezelfde avond weer naar huis gegaan.

Enorme schade

De brand bleef beperkt. “De brandweer stond hier binnen vijf minuten”, vervolgt Petermeijer. Maar de schade is groot. “Echt overal zit roet. In iedere ruimte, ieder gaatje en ieder scheurtje zit het spul.” En dat is te zien aan de – pas geverfde – witte muren, die nu grauw zijn. Of aan de tegeltjes van de wc-ruimtes die eigenlijk wit zouden moeten zijn. “Alleen al het schoonmaken gaat weken duren denk ik.”

De tegels van de wc-ruimtes zitten helemaal onder het roet.

Maar de grootste schade is bij het verhoogde gedeelte van de kerk, de plek waar de tussenwand in brand heeft gestaan. Het opstapje is compleet verkoold. Wat voorheen een tussenwand was is nu nog maar een geraamte van iets wat er op moet lijken. Alles is zwart. Het vuur kwam zo hoog dat de verf van de muren is gesmolten. Opvallend is wel dat een klein plantje met wat rode bloemetjes nog helemaal in tact op de tafel staat.

Hulp van alle kanten

Dinsdagochtend is er een taxateur langs geweest om de schade op te nemen. “Daar krijgen we aan het einde van de week een rapport van, maar we zijn er op voorbereid dat het herstellen van het gebouw lang gaat duren en flink wat geld kost.” Want naast het schoonmaken en herstellen, moet ook alles opnieuw geschilderd worden. “Jammer, want dat is een jaar geleden nog gedaan.”

De bloemen op tafel hebben de vuurzee overleefd.

Zowel Bijl als Petermeijer benadrukken dat ze waarderen hoeveel hulp er van alle kanten aangeboden wordt. “Een calamiteitenorganisatie heeft op het moment van de brand de leiding op zich genomen. Dit hebben ze ontzettend goed gedaan”, zegt Bijl. “En van bijvoorbeeld de gemeente hebben we al te horen gekregen dat zij graag bijspringen waar dat nodig is”, vult Petermeijer aan. “Eigenlijk heeft vooral de Evangelische Baptistgemeenschap last van de brand, zij huren normaal gesproken dit gebouw. Dat gaat voorlopig niet meer.”

En dus is het nu wachten op het taxatierapport. “Tot die tijd weten we niet zoveel, alleen dat het heel veel werk gaat zijn!”, aldus sleutelbeheerder Bijl.

Lees ook: Grote brand in kerkgebouw Williamstraat