Roosendaal

Schapen geven Landgoed Visdonk de jaarlijkse opknapbeurt

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Landgoed Visdonk bij Roosendaal geeft deze week weer haar speciale herfstdiner voor schapen. De schapen geven Visdonk haar jaarlijkse opknapbeurt. Het landgoed is een heidegebied, waar al snel te veel gras en nieuw groen tussen groeit. Om de heideplanten meer ruimte te geven, komt er in de herfst altijd een kudde schapen op bezoek. Die eten al het nieuwe groen er tussen uit en laten de heide keurig staan.

Door: Maarten Elst, Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

Af en toe hoor je herder Talitha van Holst fluiten of een kort commando geven. “Zo ja, rustig. Come boy.” De schaapshond wisselt dan snel, behendig en beheerst van plek. En de schapen lopen onmiddellijk weer in de juiste richting. Het is herfst en dus is de schaapskudde bezig aan de jaarlijkse opknapbeurt van landgoed Visdonk, net onder Roosendaal.

Grassen nemen de heide over

De schapen zijn van Van Driel Landschapsbeheer uit Fijnaart, die schaapskuddes heeft lopen in de hele regio. “De schapen staan hier om de heide meer ruimte te geven om te gaan groeien. Zoals je kan zien, staat allemaal gras tussen de heide en schapen eten deze grassen weg, zodat de heide meer ruimte krijg om te groeien,” legt Van Holst uit. Het landgoed is ingedeeld in vakken. En de herder leidt haar schapen deskundig van vak naar vak om te grazen.

Van Holst doet haar werk met aandacht. “Het vorige vak, daar stond veel jonge heide. Dus die willen we ook de ruimte geven en dat het open blijft. Anders groeien die grassen helemaal over die heide heen en heeft de heide geen plek. Ja, die vallen helemaal in het donker dan.”

Kieskeurige schapen: het gele gras het laatst

Het werk duurt wel even, want de schapen zijn kieskeurig. “Zoals je ziet, is het nu ook wat geliger. Dus dan vinden de schapen het ook wel iets minder lekker,” wijst Van Holst naar de begroeiing. “Ze gaan eerst overal het lekkere tussenuit eten: ‘t groene. En d’r staan ook wat boompjes tussen en bramen. En dan daarna gaan ze pas echt aan het gelere gras beginnen.”

Opnieuw fluit Van Holst. “Ga terug. Come boy. Rustig. Lie down! Lie down, hier!” Een herder kan een kudde amper in bedwang houden als er geen schaapshond bij is. Van Holst is dan ook blij met haar trouwe maatje en trots op het werk dat de schaapshond doet. “Ja, super. Het is mijn eigen hond, zelf getraind vanaf puppy af aan,” vertelt ze trots. “Hij is altijd bij mij. En we kunnen niet zonder ze. We hebben ze hard nodig.”

Na afloop terug naar de rest van de kudde

Van Holst en haar kudde zijn maar tijdelijk op Landgoed Visdonk. “Ja, als ze hier klaar zijn dan gaan ze gewoon terug naar Roosendaal, naar de andere kuddes. Daar komen ze ook vandaan,” legt ze uit. “Deze komen dan even hierheen en als ze dan klaar is, gaan ze weer de groep verder helpen.” Als herder en schapen klaar zijn, kan Landgoed Visdonk er weer een heel jaar tegen.