Hoogerheide

Wielerklassieker Scheldeprijs flitst voorbij in Hoogerheide: ‘Maar het was de moeite waard!’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Wielerklassieker Scheldeprijs was woensdagmiddag in een flits voorbij. Toch was het de moeite waard voor de tientallen liefhebbers die ter hoogte van Korteven bij Hoogerheide een kijkje kwamen nemen.

Het startschot van de etappe van deze dag werd gegeven in het Zeeuwse Terneuzen. Na ongeveer 63 kilometer fietsen kwam het peloton aan in Hoogerheide. Van daaruit was het nog 142 kilometer tot de eindstreep in het Belgische Schoten. Een man uit Ossendrecht zit er een half uur voor de geplande doorkomst al goed bij op een elektriciteitskastje. “Ik ben met pensioen, dus ik heb er de tijd voor. Als ze dadelijk voorbij zijn, ga ik het verder volgen op tv”, zegt hij.

Linksom

Een wielerfan met een oranje Vuelta-jas vraagt zich af of de renners linksom of rechtsom de rotonde over zullen gaan. “Ik verwacht in ieder geval een snelle doorkomst en daarna is het gewoon: hup in de auto en naar Schoten toe. Daar gaan we verder kijken.”

Twee mannen uit de buurt staan klaar met in hun handen grote camera’s met telelenzen. Wat komt er nou bij kijken bij het fotograferen van zoiets? “Weinig”, lacht één van de mannen. “Drukken op het knopje maar voor de rest… Voor de rest is het gewoon de goeie instellingen en dan afwachten.”

Meevaller

Een man uit Zevenbergen leunt op zijn sportfiets. “Ik ben hier eigenlijk per toeval, want ik wilde even gaan kijken hoe het WK-parcours er nu bij lag en toen kwam ik dit tegen.” De renner valt dus met zijn neus in de boter. Nog een meevaller is het zonnige weer van deze middag.

Scheldeprijs

De kopgroep komt -linksom over de rotonde- voorbij. Even later volgt het peloton, geflankeerd door motoren met televisiecamera’s en zelfs een helikopter die het geheel mooi in beeld brengt vanuit de lucht. Drie keer met je ogen knipperen en het peloton is gepasseerd. Honderden auto’s en motoren volgen. De toegestroomde kijkers druipen als dat alles voorbij is af. Naar het werk, naar Schoten of naar de televisie om de strijd verder te kijken.

Lees ook: Van der Poel pakt vijfde wereldtitel veldrijden in Hoogerheide