Roosendaal

Scholen sturen kinderen naar huis door gebrek aan personeel

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Lege lokalen in de Roosendaalse basisschool De Singel. Volgens directeur Kim Zandberg is er geen keuze. Een derde van het onderwijzend personeel moet thuis blijven nu strikt de RIVM-regels worden gehanteerd. Wie hoest of niest vormt een risico en mag niet komen werken.

Toevallig zijn het de mensen die normaal de jongsten begeleiden, dus de onderbouw zit thuis. Zondag zijn de ouders via een e-mail geïnformeerd, legt Zandberg uit. “We moeten ons echt aan de door het RIVM opgestelde protocol houden. Dus als iemand aan het hoesten of niesen gaat nemen we geen enkel risico en dient hij of zij thuis te blijven, in ieder geval zolang het gesnotter of proesten aanhoudt.”

De meeste ouders reageren gelukkig begripvol op de situatie, al ziet niet iedereen de noodzaak in van de genomen maatregelen. “Voor ons is het heel eenvoudig,” stelt de schooldirecteur. “Veiligheid gaat voor alles.”

Unieke situatie

Kees Mens is bestuurder van onderwijsorganisatie KPO Roosendaal, waar 21 scholen onder vallen. Hij vertelde maandagmorgen dat op dat moment, bij zijn weten, nog geen klassen naar huis waren gestuurd. “We weten nu nog alles op te vangen, al zijn er ook hier mensen thuisgebleven. Of dat zo blijft, durf ik niet te zeggen. Het is al met al een unieke situatie, die we op de voet volgen.”