Bergen op Zoom

Scholieren leren hoe een carnavalswagen wordt gebouwd

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Basisschoolleerlingen en middelbare scholieren hebben vrijdag een kijkje mogen nemen in de bouwloods van BC De Vlaojestaampers in Steenbergen. Ze kregen daar les over hoe een carnavalswagen gebouwd wordt.

“Superleuk dat we onderwijs kunnen verbinden als bouwclubs als deze”, meent Peter Vroon, docent van RSG ‘t Rijks. “Leerlingen van ‘t Rijks zijn echte miniatuurwagens aan het bouwen.” Het gaat om meer dan 250 kunst- en cultuurleerlingen die daarmee bezig zijn. En volgens Vroon zijn er maar liefst 1250 knutselpakketten uitgedeeld aan basisscholen uit de regio.

De knutselpakketten bestaan uit een tekening en een knutseldraak. “We bekijken en beoordelen alle draken die de kinderen hebben gemaakt”, vertelt Koen Cuelenaere van BC De Vlaojestaampers. “Het mooiste draakje komt straks daadwerkelijk op onze wagen.”

Aan de slag

Naast een rondleiding door de bouwloods zijn de de leerlingen ook aan het werk gezet. “We hebben de kinderen verdeeld in groepjes”, vervolgt Koen. “Sommigen gaan ontwerpen, anderen mogen verven en een aantal kinderen zijn aan het plakken. En we leggen ze natuurlijk uit waar ons thema vandaan komt.”

Aliens

Leerlingen van ‘t Rijks werken gezamenlijk aan een carnavalswagen in het thema van buitenaards leven. Zo demonstreert een leerling hoe de bewegingstechniek van de wagen werkt, met behulp van een klein houten creatietje. Een schoolgenoot laat het getekende ontwerp zien. “De kunst- en cultuurafdeling van school is bezig met een plastic koepel voor op de wagen”, vertelt hij.

Volgens Koen zijn de Vlaojestaampers blij met de hulp van de leerlingen. “Het is nog een kleine drie weken tot carnaval, dus dat is altijd wel even stressen zo tegen het einde. We moeten er nog even tegenaan, maar ik heb goede moed!”