Roosendaal

Schone scholen belangrijk voor later: ‘Jong geleerd, is oud gedaan’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Vrijdag hebben 28 scholen het keurmerk Schone School Roosendaal 2023 gekregen. Hiermee zijn ook in Roosendaal de opschoondagen begonnen, die op 17 en 18 maart door heel het land gehouden woorden. Per school waren er enkele juffen, meesters en kinderen aanwezig die het keurmerk in ontvangst namen.

Je wordt als school niet zomaar benoemd tot ‘schone school’. Hiervoor moesten zij zich aan enkele voorwaarden houden; Verschillende afvalbakken hebben staan in en rondom het gebouw, twee keer per jaar als school een schoonmaak actie houden of zelf oplossingen bedenken voor het tegengaan van (zwerf)afval.

Keurmerk

Wethouder Klaar Koenraad overhandigde het keurmerk aan de verschillende scholen. Ze ziet veel voordelen van het al op de basisschool bezig zijn met afval opruimen. “Jong geleerd, is oud gedaan. Zo merken jonge kinderen hoe het is als er vuil op straat ligt”, vertelt Koenraad. “Als ze het nu zelf opruimen, letten ze er meer op als ze dingen tegenkomen.”

Schoonmaakdans

De aanwezige scholen hebben een zogeheten schoonmaakdans gedaan. Ook Hamza en Nikita van basisschool de Blokwei. Één keer per jaar ruimt hun basisschool alles op. De vraag is of dit genoeg is. “Ik vind van niet”, vertelt Hamza. “Misschien is het beter als we het vijf keer per jaar doen.”

Zijn klasgenote Nikita vindt ook er goed schoongemaakt moet worden. Daar doet zij en haar schoolgenoten dan ook genoeg. “We recyclen, scheiden afval, ruimen onze laatjes op en we houden het schoolplein schoon”, vertelt de Roosendaalse. “Anders stinkt het zo en het is fijn om het netjes te hebben.”