Bergen op Zoom

School Oost wint duurzame rondleiding bij Aardzwam & Zo

Redactie Redactie

Je auto niet laten rijden op benzine of elektriciteit, maar op je eigen scheten. Met dat idee won groep 8 van School Oost uit Bergen op Zoom een ontwerpwedstrijd voor duurzame auto’s.

Het voertuig dat gezorgd heeft voor de winst was de scheetmobiel. “Als je een scheet laat in de auto wordt deze omgezet in energie en kan je met de auto rijden,” vertelt Tarik, een van de kinderen binnen het winnende groepje. De wedstrijd ging om het bedenken van een duurzaam voertuig voor in de toekomst.

De kinderen hebben met hun scheetmobiel een rondleiding gewonnen bij AardZwam & Zo. AardZwam & Zo is een bedrijf dat aardzwammen kweekt op koffiedik. Zo zorgen ze ervoor dat afval opnieuw een functie krijgt. 

De rondleiding 

Jolande Vermaas van Aardzwam & Zo legde de kinderen uit dat je met afval duurzaam eten kunt maken voor de mensen en voor de aarde. Na de uitleg liet Vermaas zien hoe je oesterzwammen maakt en waar deze opgeslagen worden. “Aardzwam & Zo kweekt oesterzwammen op koffiedik en andere restproducten. Als de oesterzwammen volgroeit zijn leveren en we verkopen we deze,” zegt Vermaas. 

Duurzaamheid

Door het eten van oesterzwammen bespaar je een hoop geld. “Door een keer per week oesterzwammen te eten in plaats van vlees bespaar je heel veel water,” zegt Jolande Vermaas. Voor één kilo rundvlees heb je bijvoorbeeld al 15.500 liter water nodig en voor één kilo oesterzwammen maar 15 liter water.

Vermaas geeft ook nog een tip mee. “Probeer een keer per week oesterzwammen te eten in plaats van vlees, dit is een stuk beter voor het milieu en het is ook nog eens gezond.” Er zitten namelijk veel antioxidanten in en je krijgt zo op een beter manier eiwitten binnen.