Wouw

Schoon Wouw raapt weer zakken vol zwerfafval op opruimdag

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Een flinke groep vrijwilligers is zaterdag in Wouw weer de strijd aangegaan tegen het zwerfafval. De jaarlijkse opruimdag van Schoon Wouw levert altijd een flinke stapel volle vuilniszakken op. Dat was deze keer niet anders.

Door: Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

Als je de bermen of plantsoenen vol ziet liggen met troep, kun je twee dingen doen. Je kunt je er mopperend aan ergeren, of je kunt het opruimen. Piet van Meel kiest al jaren voor het laatste. Hij is dan ook de Coach van Schoon Wouw. Het hele jaar door gaan hij en een groepje vaste vrijwilligers langs de straten om zwerfvuil op te rapen. En één keer per jaar trommelt Van Meel extra mensen op voor de grote schoonmaakdag.

Een oude paraplu en omgereden paaltje

“Ik heb een groep een groep vrijwilligers. Die hebben materialen van de gemeente gekregen, via mij, en die gaan de wijken in met knijpers en zakken en vuilniszakken enzovoorts. En die maken het vandaag schoon,” legt Van Meel uit. En dat hij graag, want hij is trots op Wouw. “Ik ga voor groen. Maar ja, als er een mooi plantsoen is en daar ligt troep in dan denk ik ‘het is mooi, maar als die troep weg is dan is het nog mooier, dan is het echt natuur.’ Dus ik heb die taak opgepakt.”

Een vrouw in fluoriserend hesje schudt met een vuilniszak, waar het handvat van een oude paraplu uitsteekt. “Deze is goed vol, hoor. Ik heb het niet voor niets gedaan,” glimlacht ze, terwijl ze het afval bij de andere volle zaken zet. Even verderop tilt een andere vrijwilliger een platgereden paaltje uit de berm. “En deze mag ook mee.”

Karretjes voor de meeste vervuilde routes

Voor sommige routes is alleen een grijper en een vuilniszakkenring niet genoeg. “We hebben wel karretjes gekregen,” legt Van Meel uit. “Net zoals d’n deze, da’s een duokar voor heel vervuilde routes. En daar loop je met meer mensen omheen en we kunnen nog sorteren als we willen. Links en rechts, dus ze kunnen blik en plastic apart houden en het overige restafval in een andere zak.” De Coach van Schoon Wouw is duidelijk goed georganiseerd en voorbereid.

Een vrijwilliger loopt langs de vakken van een parkeerterrein. En daar komt hij een grote ergernis tegen van veel zwerfafvalrapers: sigarettenpeuken. “Filtersigaretten zouden ze moeten verbieden. Als je toch wil roken, moet je ‘t maar helemaal echt doen,” verzucht hij.

“Gebruik je verstand”

Het is fijn dat er zaterdag zo veel rotzooi is geraapt. Maar het is een dubbel gevoel. Want het zou niet nodig zijn, als mensen hun troep netjes zouden opruimen. Van Meel: “Ik zou zeggen gebruik je verstand. Je gooit de troep thuis ook niet op de grond. En als je zegt ‘de straat is ook mijn thuis, daar voel ik me thuis’, dan gooi je daar ook geen blikjes weg.”