Wouw

Schoon Wouw trommelt weer vrijwilligers op voor grote opruimactie

Close up van grijpstok waarmee zwerfafval wordt opgeraapt

Foto: © Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Schoon Wouw zoekt weer vrijwilligers voor de grote najaarsactie op zaterdag 19 september. Gewapend met knijpers en vuilniszakkenringen gaan ze een ochtend lang zwerfvuil rapen in Wouw. En als er genoeg aanmeldingen zijn, doen ze dat ook in de natuurgebieden.

Het opruimen van zwerfafval geeft meestal een dubbel gevoel. Dat beseft Piet van Meel, coach van Schoon Wouw, maar al te goed. “We zijn altijd trots dat we zo veel rommel hebben opgeruimd. Maar eigenlijk is het natuurlijk diep treurig dat er zo veel ligt.” Toch vindt hij het belangrijk het zwerfafval op te blijven ruimen. “Als het gaat zwerven, komt het terecht in het water. En dat is schadelijk voor vissen en andere dieren. Bovendien, als het schoon is, houden mensen het makkelijker schoon. Als er al iets ligt, gooien ze er gewoon nog meer bij.”

Rommel uit auto’s gegooid

Van Meel hoopt dat er zaterdag 19 september minstens 20 mensen meelopen met de opruimactie. “Er is een vaste groep vrijwilligers die het hele jaar door zwerfafval rapen. Die hebben bepaalde plekken in het dorp geadopteerd om schoon te  houden. Zij helpen vaak ook mee op de actiedag. Maar er komen ook altijd extra aanmeldingen binnen.”

De deelnemers worden verdeeld over het dorp. En natuurlijk alleen op de plekken die nog niet zijn schoongemaakt door de vaste vrijwilligers. “Er zullen vooral mensen nodig zijn op de Plantagebaan, want daar wordt de meeste rommel uit auto’s gegooid. En ook op de Wouwsebaan ligt veel,” voorspelt Van Meel.

Gemeente haalt volle zakken meteen op

De volle zakken mogen ze onderweg laten staan, in groepjes bij elkaar langs kruispunten. “Het zijn blauwe zakken. Daar komen speciale stickers op,” legt Van Meel uit. “De gemeente haalt dat dezelfde middag nog op. We willen de rommel zo snel mogelijk van de straat hebben. Weg ermee!”

Als je Schoon Wouw mee wilt helpen, kun je je opgeven bij coach Piet van Meel. Je kunt hem mailen op [email protected] of bellen op 06- 13.82.08.67 om je aan te melden. De opruimactie is op zaterdag 19 september. Voor knijpers, ringen en afvalzakken wordt gezorgd. Vrijwilligers moeten zich om 9.00 uur verzamelen voor het verdelen van de routes. Dat gebeurt op de parkeerplaats van de sporthal aan de Molensingel in Wouw.