Roosendaal

Schrijver Thomas Olde Heuvelt inspireert Roosendaalse scholieren met lezing over zijn verhalen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Horrorschrijver Thomas Olde Heuvelt bracht donderdag een bezoek aan leerlingen van het Norbertus Gertrudis Lyceum in Roosendaal. Daar vertelde hij over zijn carrière als schrijver, de weg naar zijn succes én zijn persoonlijke verhaal. Wat is zijn inspiratie? En waar komt zijn liefde voor horror vandaan?

“Wie houdt er van verhalen?”, opent de schrijver. Een paar onzekere handjes gaan de lucht in. “Laat ik de vraag anders stellen, wie houdt er van gamen en Netflix?” Alle handen schieten omhoog. “Aha, jullie houden dus allemaal van verhalen.” Met deze opening kwam Olde Heuvelt gelijk binnen bij zijn publiek. “De verhalen die ik schrijf lijken op jullie netflix- en gameverhalen.”

Griezelverhaal

Vervolgens vertelt hij zijn verhaal. “Ik maakte op vroege leeftijd al kennis met de dood. Mijn vader stierf toen ik drie was aan een onbekende infectieziekte, en mijn oom nam toen een deel van mijn zorg op zich.” Iedere keer wanneer hij Thomas naar bed bracht, vertelde hij een griezelverhaal. “Dat vond ik echt heel leuk, en al snel begon ik met het lezen van spannende verhalen.”

Toen Thomas nog maar elf jaar oud was las hij het boek Pet Sematary van Stephen King. “Dat juist deze schrijver later mijn boeken zou gaan lezen, had ik toen nóóit verwacht.” En toch is het gebeurd. “Totally brilliantly original”, tweette de The Shining-auteur. “Toen ging alles in een stroomversnelling, en zijn we nu zelfs bezig met de verfilming van mijn boek.”

Heel mooi mechanisme

Horror is niet alleen maar een eng verhaal volgens de schrijver. “Het is een heel mooi mechanisme om je angst te kunnen bezweren. Op een veilige manier kan je door horror spanning beleven, en die angst ook weer kwijtraken.” Vooral in onzekere tijden kijken en lezen mensen graag horrorverhalen. “Dus de onstabiele tijd waar we nu in leven heeft ervoor gezorgd dat horror echt booming is geworden.”

In ieder verhaal dat Thomas schrijft, zit een persoonlijk tintje. “Je leeft echt verhalen. Waar je ook bent, wat je ook ervaart of wat je ook droomt, er schuilt een spannend verhaal in. Je hoeft de realiteit maar een klein beetje te verbuigen, en dan heb je het al.”