Schrobben, poetsen en vegen: vastenavend is weer voorbij
De Peperbus heeft zijn kiel weer in de kast gelegd, de straten zijn schoongespoten en in de cafés wordt de confetti van de grond geschraapt. Vastenavend is voorbij. Twee horecaondernemers blikken terug op de afgelopen dagen. “Ik ben er nog steeds een beetje door overweldigd.”
Had je Joep Blokland, eigenaar van biercafé de Loco in Bergen op Zoom, vier weken geleden gevraagd of hij had verwacht om 2 maart de ravage van vastenavend op te ruimen, had hij volmondig ‘nee’ gezegd. ‘”Het is een hele goede vastenavend geweest, beter zelfs dan de vorige edities”, vertelt de kroegbaas. “Iedereen was blij, mensen waren bezweet door de drukte maar zeiden: ‘Ik klaag niet, want we kunnen weer!’ Dat was super.”
Ook bij restaurant de Teerkamer is het gezellig druk geweest de afgelopen dagen. “Vooral de buitenbar was echt goed druk”, zegt eigenaresse Daphne Lauwen. “We zijn lang dicht geweest, dus het was erg fijn om van de gasten te horen dat ze het zo leuk vonden om er weer te zijn.”
Meer dan vegen
Nu is het tijd om op te ruimen. De hardnekkige confetti wordt van de grond geschrobd en men werkt met man en macht om al het opgedroogde bier van de bar te poetsen. Op alle terrassen zijn mensen met hogedrukspuiten bezig. “Opruimen is meer dan even vlug met de bezem er doorheen en klaar”, zegt Blokland. “Vandaag zijn we begonnen met de vloer, die wordt helemaal behandeld. Morgen is de kelder aan de beurt. Vrijdag en zaterdag komen de meubels en het terras weer terug. Volgende week gebruiken we om klusjes zoals schilderen af te ronden.” Volgende week vrijdag is café de Loco weer open voor bezoek.
Acclimatiseren
Bij de Teerkamer is er ’s nachts hard doorgewerkt om de bar alvast schoon te krijgen. Vandaag wordt er vooral veel opgeruimd. Ook hier wordt de vloer zeer grondig onder handen genomen. “Een deel van de fusten en spullen is al opgehaald. Morgen zijn we nog een dagje gesloten om weer even te acclimatiseren, zodat we er vrijdag weer vol frisse moed tegenaan kunnen”, aldus Lauwen.