Hoogerheide

Scouting verruilt de statiegeldactie voor het opruimen van zwerfies

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Normaalgesproken ging de Scouting Hoogerheide langs de deuren om lege flessen op te halen. Het statiegeld was nodig voor het jaarlijkse zomerkamp. Maar vanwege het coronavirus moest er deze keer iets anders worden verzonnen om geld in te zamelen. En daarom hebben de scouts vuilniszakken en grijpers gepakt en zijn ze zwerfies op gaan ruimen in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. In de hoop dat de winkeliers de opruimactie zouden belonen met een gulle bijdrage.

Door: Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

Gewapend met handschoenen, grijpers en vuilniszakken lopen de leden van de scouting door de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Elk papiertje, blikje en stukje afval wordt zorgvuldig opgepakt en opgeruimd. De jongeren zijn Explorers van de Scouting Hoogerheide.

Explorers zijn scouts van 15 tot 18 jaar oud, die zelf hun afdeling runnen en hun eigen programma’s organiseren. “Dus we moeten ook dingen als ‘t kampterrein zelf betalen. Maar ook het eten, drinken, de uitjes moeten we allemaal zelf betalen en regelen,” legt Explorer Arjan Pals uit.

Geld ophalen met emmer aan lange stok

De jongeren zochten een andere manier om geld in te zamelen voor hun zomerkamp. Andere jaren haalden ze lege flessen op bij mensen thuis, zodat ze het statiegeld konden gebruiken. Maar zolang het coronavirus rondgaat, is dat geen slim idee. Daarom besloten ze hun jaarlijkse groepsdag te gebruiken om de Raadhuisstraat in Hoogerheide op te ruimen. Hun begeleider Maarten van Opdorp helpt mee. “Nu hebben we een mandje bij met een stok eraan en we gaan strakjes gewoon langs de winkeliers om te vragen voor een kleine bijdrage voor scouting. Elke euro die is meegenomen.”

Pals loopt de Primera binnen, mondkapje op en in zijn hand een lange stok met aan het eind een plastic emmertje. “Goeiemorgen! Wij zijn van de scouting. En wij zijn de Raadhuisstraat aan het schoonmaken in ruil voor een kleine bijdrage aan het zomerkamp. Heeft u misschien een bijdrage voor ons?”

Zwerfies rapen is leuker dan langs deuren gaan

Eigenaar Niels van Elzakker doet graag een duit in het zakje. Of het emmertje. Het is even friemelen om het briefgeld door de zelfgemaakte sleuf in het plastic deksel te krijgen. “Het zit er in, maar je moet het gat groter maken, vriend,” lacht de Primera-baas. “Ik vind het een prachtig initiatief van de scouting, die ‘n hele hoop andere acties niet kunnen doen. En het is supertof dat ze de Raadhuisstraat een mooie opknapbeurt geven.”

Volgens begeleider Van Opdorp bevalt het de jongens prima om zwerfies op te ruimen. “Van kinds af aan, als je op scouting zit, dan weet je: de sponsoractie, die is er. Je groeit daar mee op,” legt hij uit. “Elk jaar wordt het iets anders. Elk jaar ga je daar ook fanatieker mee om. En dit vinden ze op zich hartstikke leuk om te doen. Veel leuker dan langs de deuren gaan zelfs nog.”

Leden van de scouting ruimen zwerfafval op (foto: ZuidWest Update)