Roosendaal

Senioren kunnen fietsvaardigheid testen bij fietsevenement Doortrappen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Staan mijn banden hard genoeg? Wat moet ik doen in drukke verkeerssituaties? Het zijn vragen die senioren donderdag konden stellen tijdens Doortrappen: een evenement dat ouderen wil helpen om zo lang en veilig mogelijk door te blijven fietsen. Zeker nu de snelle, elektrische fietsen zo populair zijn.

Zo’n 22 procent van alle inwoners in de gemeente Roosendaal is 65 jaar of ouder. Velen van hen gaan er graag nog op uit met de fiets. En dat is goed, want fietsen is gezond en het houdt deze mensen een stukje zelfstandigheid behouden. Maar het verkeer verandert. Denk aan de toenemende drukte op de weg, elektrische fietsen en onoverzichtelijke verkeerssituaties. Dat maakt deze groep een stuk kwetsbaarder in het verkeer.

Roosendaal fietsstad

“We proberen met dit evenement de mensen attent te maken op alles wat met fietsveiligheid en gedrag in het verkeer te maken heeft”, vertelt initiatiefnemer George Bolmers van KBO Roosendaal. “De veiligheid kan namelijk echt een stuk beter.” Wethouder Sanneke Vermeulen was donderdag ook aanwezig. “Omdat we zo’n evenement als dit als gemeente alleen maar kunnen toejuichen”, vertelt ze. “Onze ambitie is Roosendaal als fietsstad, dan sluit dit daar perfect op aan.”

Doortrappen is een initiatief van KBO Roosendaal, samen met Aleco Sport Visions, SSNB Sportservice Noord-Brabant, Thuiszorg West-Brabant, Veilig Verkeer Nederland en de Gemeente Roosendaal.

Leerzaam

Dat deze dag leerzaam was, blijkt uit de reactie van een bezoekster. “Ik heb geleerd dat een band altijd de juiste spanning moet hebben. Als deze te zacht staat kan je namelijk gaan slippen in een bocht. Terwijl ik juist dacht dat een zachtere band beter was!” Fietsenmaker Francois Broermann licht die theorie graag verder toe. “Wanneer de banden zacht staan is de ligging op de weg minder goed.” Vooral met elektrische fietsen kan een val dan extra hard zijn. “Bovendien verbruikt de fiets meer stroom als de banden te zacht zijn.”

Voor een andere bezoeker is het Doortrappen juist een fijne opfrisser. “Sommige dingen lijken niet altijd meer zo belangrijk, maar zijn dat juist wel. Denk bijvoorbeeld aan reactietijd, afstand houden en je plaats op de weg.” En dat is precies de boodschap dat het evenement over hoort te brengen. “Mensen horen zich echt bewust te zijn van hun fietsgedrag”, aldus Bolmers.