Roosendaal

Serie Wat kan je wel!? volgt jaar lang cliënten van SDW Zorg

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Cliënten van SDW Zorg zijn de sterren in een nieuwe documentaire serie Wat kan je wel!?. In de serie volgt Omroep Brabant een jaar lang het dagelijks leven van zeven mensen met een verstandelijke beperking. Maandag was de feestelijke première in Roosendaal, compleet met rode loper.

Door: Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

Lachende gezichten met stralende ogen, prachtige sjieke kleding en natuurlijk een rode loper. De zeven hoofdrolspelers van Wat kan je wel!? maakten een glamoureuze entree bij de feestelijke première. “Ik voel me eigen echt een filmster,” vertelt de 24-jarige Co Delrue, één van de hoofdrolspelers. Omroep Brabant volgde hem en zijn medespelers een jaar lang op bijzondere momenten in hun leven.

Nieuw huis, nieuw werk, hulp bij opvoeding

De sterren in de documentaire zijn cliënten van SDW, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. SDW bestaat dit jaar 30 jaar en de serie is een mooie manier om te laten zien wat de instelling doet. En vooral om te laten zien wat mensen kunnen bereiken met een hoop moed en een beetje hulp.

Documentairemaker Tim van Gils heeft de serie Wat kan je wel!? al die maanden gefilmd. “Het gaat over mensen met een beperking die grote dromen hebben die dingen willen bereiken. En wij volgen eigenlijk dat hele traject,” legt hij uit. “Het kan zijn dat ze een nieuw huis zoeken, nieuw werk, hulp bij opvoeding. En wij volgen gewoon het hele traject een jaar lang om te kijken wat wat er dus wel kan. Dus daar komt de titel ook vandaan.”

Voor het eerst zelfstandig wonen of op vakantie 

In de serie zitten veel eerste keren: de eerste keer dat een cliënt iets uitprobeert, of iets helemaal zelf doet. Ook voor Co Delrue was er veel nieuw. “Ik ben samen met mijn vriendin voor de eerste keer naar de Efteling geweest. En ik ben ook voor ’t eerst zelfstandig samen met mijn vriendin op vakantie geweest,” vertelt hij trots. Maar ook de alledaagse dingen deelde hij graag, zoals zijn werk bij de Jumbo. “Bij mijn werk hebben ze ook gefilmd, waar ik een contract heb. En dat vond ik echt wel heel erg leuk om te laten zien.”

Van Gils hoefde er niet eens veel voor te doen, alleen maar de camera er bij te houden. “Eén van de verhaallijnen is Gert Willem bijvoorbeeld. Die gaat na 48 jaar voor het eerst op zichzelf wonen. Ja, dan volgen we gewoon de voorbereidingen: voor de eerste keer een mobiele telefoon, spullen kopen, de verhuizing. En we gaan nog even kijken hoe het met ‘m gaat natuurlijk, als ie er al een tijdje woont.”

“Wij zijn heel, heel uniek”

Ook de 52-jarige Monique Martens is te zien in Wat kan je wel!?. Bijvoorbeeld met haar voorbereidingen voor een optreden met haar koor. “Nou, wij zijn de Southwall Singers en wij zijn heel, heel uniek. En we zijn heel goed er in,” vertelt ze enthousiast. “En sommige liedjes moeten wel goed gaan, want ik ben de directeur van de Southwall Singers en ik ben een goede vrouw en ik kan alles regelen. Esther en Karin zijn mijn leiding en die regelen andere dingen van mij en ik ben de baas van de Southwall Singers.”

De opnames voor de documentaireserie vond Martens heerlijk. “Ik ben blij dat ik op de televisie kan komen. En een dikke tien voor jullie allemaal en ik. Ik vind zo goed en zo leuk dat ik daar heel goed in ben, in het praten door de microfoon,” vertelt ze vol zelfvertrouwen. “Dus ik ben heel trots op jullie allemaal en ook op Tim, want Tim heeft het ook super gedaan. Echt waar. En ik weet, ’t is niet makkelijk, maar hij deed het heel goed. En ik ook, want we zijn allebei gewend aan het praten met elkaar.”

Een perfect leven? Misschien helemaal geen goed streven

Ook Delrue vond het leuk om mee te doen. Vooral omdat hij wil laten zien dat je ook met beperkingen veel kunt doen. “Toch gewoon een betaalde baan, toch zelfstandig naar de Efteling en voor het eerst naar school.” Hij wil dat mensen verder kijken dan een beperking. “Ja, dat wil ik eigenlijk gewoon laten zien aan de buitenwereld. Da’k gewoon een normale persoon ben,” legt hij uit. “Want normale mensen. Ja, een beetje raar om te zeggen, maar een normale mens doet gewoon ook gewoon.” Volgens Delrue is het enige verschil dat hij er soms meer energie in moet steken om iets voor elkaar te krijgen.

Van Gils hoopt dat kijkers dat inderdaad zien en dat ze hun eigen leven gaan relativeren. “Ik denk dat heel veel mensen tegenwoordig echt zo perfect mogelijk willen zijn. En ik denk dat je bij deze serie ook wel kan leren dat dat misschien niet zo goed streven is, maar dat je voor jezelf doelen kan stellen en dat je daar heel gelukkig mee kan worden.”

“Het gaat goed komen!”

Hoe leuk de opnames ook waren, Delrue vindt het spannend dat anderen de serie nu gaan bekijken. “Ik vind het heel erg spannend, omdat ik zelf heel erg bang ben dat ik negatieve reacties krijg om wat ik doe,” vertelt hij. “Maar dat heb ik wel onder controle, dat het niet zo is.” Dus hij vertrouwt er nu toch op dat er geen vervelende reacties komen. Net als Martens. “Ik ben heel blij d’r mee. Ja, ik vind het wel even eng, maar het gaat goed komen!”

Wat kan je wel!? is een serie van acht afleveringen. Vanaf donderdag 10 december is er elke week een aflevering te zien, behalve tijdens de kerstvakantie. Wat kan je wel!? wordt uitgezonden op Omroep Brabant om 17.50 uur. Daarna worden de afleveringen elk uur herhaald, dus er is kans genoeg om de sterren van SDW te zien. En ook op de site van SDW kun je meer te weten komen over de hoofdrolspelers.