Roosendaal

Silke Brouwers is de voorleeskampioen van Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Silke Brouwers is woensdagmiddag de voorleeskampioen van Roosendaal geworden. Silke zit op basisschool Berkenveld in Heerle. Ze was de beste van maar liefst 15 fantastische voorlezers uit de gemeente Roosendaal. Ze gaat door naar de halve finale.

De 15 kinderen die woensdag meededen aan de Nationale Voorleeswedstrijd in Roosendaal wisten de aandacht van het publiek prima vast te houden. Met hun heldere stemmen, hun sterke voorleestalent en de spannende verhalen die ze hadden uitgekozen, wisten de jonge deelnemers er een boeiende middag van te maken.

Andere mensen inspireren

De meeste deelnemers hadden er ook duidelijk plezier in. Ook Jaydy Maas leest graag een goed boek. “Ik vind de fantasie heel leuk er in. Dat je ook gewoon boeken kan lezen die eigenlijk helemaal niet kunnen.” Een boek is ook ideaal als je niets te doen hebt, vindt Sara Bouterfas. “Als je je verveelt dan kan je lezen, bijvoorbeeld in de klas. En dat vind ik echt gewoon superleuk.”

Het maakt Jaydy niet eens zo veel uit wat voor boek ze leest. Ze houdt gewoon van verhalen. En ze hoopt dat ze het leesvirus kan verspreiden door leuke boeken voor te lezen. “Je kunt andere mensen inspireren met je boek, dat ze ‘t ook gaan lezen. En ik vind het gewoon leuk om te doen.” 

Voorleeskampioen word je niet zomaar. Tirza Bergsma legt uit hoe ze in de Roosendaalse voorleeswedstrijd terecht kwam. “Om mee te doen op school moest je eerst in de klas winnen. En als je dat won dan mocht je dus naar de school. En als je dan won dan mocht je hierheen.” 

Regionale rondes

Na Roosendaal is het natuurlijk nog niet afgelopen, want er volgen nog regionale rondes en natuurlijk een landelijke finale. De datum voor de provinciale finale voor Noord-Brabant is nog niet bekend. Maar de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd is op 27 mei.