Roosendaal

Sjoerd en Gijs (18) maken zich op voor WK kwalificatie pumptrack

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

26 september is de WK kwalificatie pumptrack in Roosendaal. Niet trappen, maar door te duwen, te trekken en in balans te zijn met je lichaam haal je een zo hoog mogelijke snelheid. Pumptrackers Sjoerd Verhelst en Gijs van Pul vertellen erover.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Een pumptrackbaan is een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. De sport wordt vaak vergeleken met BMX, maar dat is het niet. In tegenstelling tot een BMX-baan zitten er veel bulten en kombochten in het parcours die ervoor zorgen dat trappen niet nodig is. Wat vooral belangrijk is en het veiliger maakt, zijn de veringen in de fiets, aldus Gijs. Je kunt je afvragen wat ‘veiliger’ betekent, want ook hij ontkomt niet aan verwondingen. Zo brak hij laats nog zijn middelvinger.

Pumptrackers Sjoerd Verhelst en Gijs van Pul

Sjoerd en Gijs zijn elke dag te vinden op de baan. Tim Vermeulen, mede sportbeoefenaar en vriend van de twee, is helaas zes dagen te jong om mee te kunnen doen. In zijn tussenuur neemt hij een kijkje en spreekt vol bewondering over Gijs. “Het is zijn passie, zijn werk en zo ongeveer zijn relatie.” Zijn fiets noemde hij dan ook zijn ‘schat’.

Van thuisvoordeel is zeker sprake. Ze kennen de baan van top tot teen en schatten hun kansen wellicht hoger in door de coronacrisis. Tijdens de coronacrisis konden de Roosendalers gewoon dooroefenen. Vorig jaar won een Fransman de kwalificatiewedstrijd. De mogelijke afwezigheid van buitenlandse deelnemers vergroot naar verwachting de kansen van de twee. Sjoerd, die vorig jaar al meedeed en het schopte tot de Head to Heads (finale), reageert ondanks dat nuchter op de vraag of hij misschien een outsider is voor het felbegeerde ticket. Deelname is al super en ik kijk ernaar uit om tegen Gijs te kunnen strijden.

De WK kwalificatie

Roosendaal is de ‘place to be’ voor pumptrackers. In Roosendaal bevindt zich de grootste verharde pumptrackbaan van Europa waar 26 september de WK kwalificatie wordt gehouden. Iemand die het eerste komt, zal het eerste malen. Iedereen die beschikt over een pumptrack-fiets beschikt en minimaal 17 jaar is kan zich aanmelden. 16 van de 100 pumptrackers die de snelste tijd neer hebben gezet zullen Head to Head gaan uitmaken wie er naar het WK in Zwitserland zal af mogen reizen.