Bergen op Zoom

Sjors Sportief brengt kinderen ook dit schooljaar in beweging

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Kinderen in Bergen op Zoom kunnen ook dit schooljaar weer gratis sporten uitproberen. Woensdag was het startsein van de actie Sjors Sportief bij basisschool Montessori in Bergen op Zoom.

Sjors Sportief geeft kinderen de kans om sporten uit te proberen, zonder meteen lid te hoeven worden van een vereniging of sportclub. Gratis proefdraaien dus. Bij basisschool Montessori waren ze vorig jaar erg enthousiast. Maar liefst 27 procent van de kinderen in groep 6 schreef zich toen in. Daarom mogen juist die kinderen er bij zijn nu Sjors Sportief weer begint, al zitten ze dan nu natuurlijk in groep 7.

Mees heeft gejudood

Mees is blij met Sjors Sportief. Hij heeft al eens een paar sporten uitgeprobeerd. “Ik heb het zelf ook al een keer gedaan en ik vind het gewoon, ja, iedereen kan dan gaan sporten. Je hoeft er niet perse op te blijven zitten, maar je kan het wel een keertje proberen.”

Kinderen weten nog niet altijd wat ze precies willen, kennen ook nog niet alle sporten en kunnen wispelturig zijn. Dan is het fijn dat je niet meteen vastzit aan een abonnement of lidmaatschap. Dat blijkt ook bij Mees: “Ik heb een keer gejudood, 2 keer of zo. En ik heb volgens mij nog meer dingen gedaan, maar ik weet het niet meer.”

Ongeveer 40 sportclubs

Kinderen zoals Mees zijn precies degene voor wie Sjors Sportief is bedacht. Roel van Tiggelen is de verenigingsondersteuner van de Fitfabriek en hij helpt verenigingen en scholen met elkaar te werken aan Sjors Sportief. “Er zijn een heleboel sportaanbieders. Voor dit jaar hebben we er weer ongeveer 40 en dat bestaat bijvoorbeeld uit voetballen of volleyballen, judoën, eventueel ook rolschaatsen of iets dergelijks. Dus het is een heel breed aanbod dat we ook dit jaar weer hebben.”

De helft blijft plakken

Van Tiggelen is erg tevreden over de resultaten van Sjors Sportief. Vorig jaar liep het gesmeerd. Niet alleen, omdat er veel kinderen een sport gingen uitproberen. Maar ook omdat veel kinderen het zó leuk vonden dat ze zijn blijven sporten. “Ongeveer 700 deelnemers hebben meegedaan aan het Sjors Sportief-programma. 50% blijft ongeveer bij een vereniging plakken, dus daar zijn we supertrots op.”

Hansje ging zwemmen, rolschaatsen en atletiek doen

Ook Hansje heeft enthousiast meegedaan aan Sjors Sportief. “Ik heb een keer gezwommen, ik heb een keer gerolschaatst en ik heb ook een keer atletiek gedaan.” Hansje is sportief, maar wil toch geen van de uitgeprobeerde sporten blijven doen. “Nee, want ik rij zelf in de paardensport en ik wou liever m’n tijd besteden aan de paarden in plaats van deze projecten.”

Ook op andere plekken in West-Brabant zijn er verenigingen en clubs waar je gratis kunt uitproberen of je het leuk vindt. Kijk op de website van Sjors Sportief voor sportprojecten bij jou in de buurt.