Roosendaal

Sloop De Brink maakt emotie los: ‘Ik heb het nog gebouwd zien worden’

Sita Kengen Sita Kengen

De sloop van flatgebouw De Brink in de Roosendaalse wijk De Kroeven gaat voorspoedig. Zó voorspoedig zelfs, dat het gebouw al bijna helemaal afgebroken is. De sloopwerkzaamheden trekken veel bekijks van omwonenden en voorbijgangers.

“Onze geliefde oude Brink wordt afgebroken”, zegt omwonende Joke. “Dit is het gebouw waar wij al jaren lang tegenaan kijken.” Samen met haar man Henk loopt ze langs de bouwplaats. Het voormalige verzorgingstehuis had volgens eigenaar Groenhuysen vijftig jaar na de opening zijn beste tijd gehad. De oude Brink wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw centrum voor Wonen & Zorg.

Bouwwerkzaamheden

De afgelopen maanden is het gebouw laag voor laag gestript. Eerst werd de asbest uit het gebouw gehaald, en daarna zijn alle herbruikbare materialen verwijderd. Eerder deze maand kwamen de grote bouwvoertuigen om de klus verder te klaren. Voor omwonenden is dit niet onopgemerkt gebleven.

Ik ben blij als het er helemaal op zit

“Ik vind dat de afbraak de afgelopen week veel te agressief was. Ik was echt bang dat het hier allemaal naar de huisjes zou schuiven”, vertelt buurtbewoonster Antonia. “Nu gaat het goed, ze hebben meer controle. Maar ik ben blij als het er helemaal op zit.”

Overlast

Om overlast zo veel mogelijk te beperken worden er verschillende maatregelen genomen. Zo wordt het gebouw uit elkaar geknipt in plaats van gehakt. Hierdoor ontstaat er minder geluidsoverlast. Om de stofoverlast te beperken worden watersproeiers ingezet. “Wij hebben er persoonlijk helemaal geen last van hoor”, zeggen Joke en Henk. “We wonen hier een stukje vandaan, dus hebben er geen hinder van. Maar ik zou er niet graag naast willen wonen, dan ben je er wel erg bij betrokken.”

Afbraak

Nu de afbraak in volle gang is, komen veel mensen een kijkje nemen, bij de sloop van het iconische gebouw. Zoals zorgmedewerkser Petra die er een blokje voor om fietste. “Ik heb dit gebouw nog gebouwd zien worden, ik woonde er tegenover”, vertelt ze. “Mijn moeder heeft een paar jaar in het gebouw gewoond, dat maakt het toch wel emotioneel.”

Ik weet nog dat het gebouwd werd

“Ik vind het zonde dat dit afgebroken wordt”, zegt Willy. “Dan hebben ze het over woningnood en breken ze dit toch af voor veel duurdere appartementen. Dat vind ik absurd. Het had gewoon moeten blijven bestaan.” Willem vindt het juist slim dat er een nieuw gebouw komt. “Ik vind het wel netjes, er komt een nieuwer en luxer gebouw voor terug. Ik weet nog dat het gebouwd werd, toen woonde ik hier al in de buurt. Het is mooi voor de toekomst.”

De Nieuwe Brink

Na het afbreken van het gebouw en het afvoeren van het puin, kan gestart worden met de bouw van De Nieuwe Brink. Het nieuwe verpleeghuis bestaat uit vijf woontorens met in totaal 216 zorgappartementen. Groenhuysen wil het gebouw begin 2027 in gebruik nemen.