Hoogerheide

Sloop verpauperde huizen kan nog maanden op zich laten wachten

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Woningstichting Woensdrecht kan de verpauperde huizen aan de Pastoor van Roesselstraat in Hoogerheide voorlopig niet slopen. De woningcorporatie wacht nog op een ontheffing van de provincie, omdat er vleermuizen zitten. Afgelopen weekend werden opnieuw ramen ingegooid bij de leegstaande huizen. De Woningstichting Woensdrecht wil snel slopen voor nieuwbouw, maar heeft zich verslikt in de flora- en faunawet. Hierdoor zijn de plannen sterk vertraagd.

Door: Bianca van Vugt

Hier en daar hangen nog gordijnen en vitrage voor de ramen in de hoop dat de huizen er niet zo onbewoond uit zien. Andere ramen zijn dit weekend dichtgetimmerd, nadat de ruiten waren ingegooid. Al met al begint het rijtje woningen aan de Pastoor van Roesselstraat in Hoogerheide behoorlijk te verpauperen. Ze staan dan ook al een jaar of twee leeg. Wachtend op de sloopkogel, zodat er nieuwe huizen gebouwd kunnen worden.

Pijnlijk geconfronteerd met flora- en faunawet

Gevaarlijk is het niet, benadrukt Jos Beekmans, manager vastgoed van Woningstichting Woensdrecht. “Er zijn binnen geen brandbare materialen. Ook de gas-, water- en electra-meters zijn er uit. Alles is afgesloten.” Maar Beekmans zit wel degelijk met de verpauperde huizen in z’n maag. “We zijn verrast door de nieuwe flora- en faunawetgeving. En daar worden we nu vrij pijnlijk mee geconfronteerd.”

De sloop en nieuwbouw aan de Pastoor van Roesselstraat is het eerste project van de Woningstichting Woensdrecht sinds de wet veranderd is. Hierdoor heeft de corporatie geen rekening gehouden met het lange onderzoekstraject naar de aanwezigheid van beschermde dieren. En als een huis al een paar jaar leeg staat, kun je er van uit gaan dat er dieren gaan nestelen. Zoals vleermuizen en huismussen.

Vleermuizenonderzoek duurt bijna een jaar

“Bij nieuwe projecten houden we er voortaan rekening mee. Het was een leerproces,” vertelt Beekmans. “Onderzoek naar vleermuizen duurt al gauw tien maanden. We hadden eigenlijk al moeten beginnen, toen de mensen er nog woonden.” De manager vastgoed noemt de situatie bijna onhoudbaar. “Ik mag helemaal niets, het ligt bij de provincie. We hebben in september de aanvraag voor de ontheffing gedaan. Maar je moet bijna bedelen of iemand bij de gemeente of de provincie er naar wil kijken.”

Halverwege februari gaat Woningstichting Woensdrecht nestkastjes ophangen om vleermuizen en huismussen een nieuw thuis te geven. De ontheffingsprocedure voor de sloopvergunning bij de provincie loopt ondertussen gewoon door. Dus zodra die ontheffing er is, mag de corporatie beginnen met slopen. Bouwen kan dan nog niet, want de bestemmingsplanwijziging is ook nog niet afgegeven.

“Goed dat beestjes beschermd zijn”

“Het is goed dat beestjes beschermd zijn, laat me dat voorop stellen,” zegt Beekmans. “Maar het kost erg veel tijd en dat heeft ons verrast.” Als alle vergunningen binnen zijn, gaan de 16 huizen aan de Pastoor van Roesselstraat in Hoogerheide tegen de vlakte. Daarvoor in de plaats komen 4 rijen met 5 gloednieuwe woningen. Maar voorlopig kan Woningstichting Woensdrecht niets anders doen dan afwachten. De bal ligt bij de provincie.