Roosendaal

‘Sluiting heeft lang genoeg geduurd voor de horeca’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De winkels zijn ondertussen al een week open, maar de horeca is nog steeds op slot, tot merkbare onvrede van veel horecaondernemers. Terwijl zij zien hoe potentiële klanten over de grens uit eten gaan, kijken ze vol verwachting naar de persconferentie van dinsdagavond.

Restaurant 1857 van Joke en Joey van Heesbeen ging vorige zomer na de tweede lockdown open. “We hebben toen alle sluitingsuren gezien. We hebben tien uur gehad, acht uur en vijf uur. Eigenlijk zijn we maar heel kort open geweest”, zegt Joey.

Afhaaleten

Toen de derde lockdown eind vorige jaar werd aangekondigd is het Roosendaalse restaurant net als veel collega’s begonnen met afhaaleten. “We hebben normaal een gastronomisch restaurant. We hebben voor de afhaal gekozen voor comfort food. We proberen de mensen toch een beetje de feeling te geven, maar wat we normaal maken is niet in een doosje te krijgen”, zegt van Heesbeen.

Voor de afhaalmenu’s was op het begin redelijk wat animo, maar dat nam hard af. Het lijkt erop dat mensen hun culinaire genot liever aan de andere kant van de grens zoeken. En dat steekt bij Joey en veel van zijn collega’s in grensgebieden. “Je bent hier zo in België. Je voelt dat je buren aan het verdienen zijn en mooi draaien en wij kunnen niks.”

Persconferentie

Dankzij de take-away en het voorbereiden op de nieuwe menukaart, is er nog volop bedrijvigheid in de keuken. “We blijven aan de gang. Het is leuk om bezig te zijn met je vak. Maar er moet ook geld worden verdiend en dat gaat nu wat minder”, drukt hij voorzichtig uit. Joey ziet de persconferentie van dinsdagavond dan ook met spanning tegemoet. “Ik hoop echt dat we open gaan. Het heeft lang genoeg geduurd.”