Roosendaal

Snelheidsmeterspaarpot komt naar Roosendaal: netjes rijden voor een volle pot

Sven de Laet Sven de Laet

Het was even spannend, maar hij komt dan toch echt naar Roosendaal: de snelheidsmeterspaarpot. Dat is niet alleen een mooi Scrabblewoord, maar ook de nieuwste manier om hardrijders in bedwang te houden.

Het idee is simpel. Wie zich netjes aan de snelheid houdt en voorbij de meter rijdt, verzamelt daarmee wat extra centen voor de pot. Zo wordt de buit drie weken lang aangevuld. De uiteindelijke opbrengst kan dan worden geïnvesteerd in mooie initiatieven voor de wijk. “Bijvoorbeeld om een speeltuintje op te knappen,” vertelt raadslid Marco Schillemans van de Roosendaalse Lijst.

Schillemans zag de beloonpaal eerder dit jaar tijdens een ritje door Altena. Hij vond het zo’n leuk initiatief dat hij een balletje opgooide in de gemeente. Met succes dus. “We zien dat er nog behoorlijk veel wegen in de gemeente zijn waar veel te hard word gereden. Daar hebben we al verschillende maatregelen voor, zoals de bekende smileys.”

Het is toch leuk om te zien dat je met die kleine moeite een paar cent bijdraagt aan de pot?

Toch heeft de nieuwe meter een groot voordeel ten opzichte van de al bestaande palen. “In plaats van mensen te straffen, worden ze nu juist beloond als ze wat langzamer rijden. Het is toch leuk om te zien dat je met die kleine moeite een paar cent bijdraagt aan de pot?”

Daarbij haalt hij nog een mooi voorbeeld van zijn collega-raadslid Robert Breedveld (CDA) aan. “Die vertelde dat bij hem op de camping ook vaak te hard werd gereden. Die eigenaar heeft daar toen een afspraak met de kinderen gemaakt. ‘Als jullie er nu voor zorgen dat jullie ouders wat netter rijden, krijgen jullie allemaal een gratis ijsje.’ Nou, dat werkte wel!”

Wij hopen dat de meter drie weken lang door Roosendaal én de omliggende dorpen reist.

Wanneer de nieuwe paal precies richting Roosendaal komt, is nog onbekend. “Hij staat nu nog een paar weken in de gemeente Eersel. Het zou kunnen dat ‘ie daarna gelijk naar ons komt.” Ook de exacte locatie is nog onbekend. “Wij hopen dat de meter drie weken lang door Roosendaal én de omliggende dorpen reist. Zo heeft straks iedereen er profijt van.”

Die positieve insteek bleek ook bij de snelheidsmeterspaarpot al een groot succes. Al een aantal jaar reist de paal door de provincie. Onder andere in Helmond, Eerde en Oss werden flinke bedragen opgehaald. Eén keer eerder stond de paal in West-Brabant. Dat was drie jaar terug in Halderberge.