Roosendaal

Sobere herdenking bij Polar Bear in Roosendaal

Burgemeester Han van Midden bij de herdenking (foto: gemeente Roosendaal)

Paul Joachems Paul Joachems

Het mag met recht een ingetogen en sobere herdenking van de bevrijding worden genoemd gisteren op de Kade, door de coronamaatregelen mochten er geen andere mensen bij aanwezig zijn en ook het slechte weer speelde parten.

Door: Paul Joachems

Op een druilerig en verlaten Kadeplein heeft burgemeester Han van Midden met enkele leerlingen van de Norbertus Gertrudis Mavo woensdag bloemen gelegd bij het monument van de bevrijders van Roosendaal. Ondanks alle landelijke coronamaatregelen wil de burgemeester zo’n moment niet voorbij laten gaan: “Het is en blijft een eerbetoon aan de bevrijders van onze stad en dorpen.”

Gezamenlijke herdenking

Drie jaar geleden ‘adopteerde’ deze school via Nationaal Comité 4 en 5 mei dit Roosendaalse oorlogsmonument. Sindsdien herdenken de leerlingen van de school en het gemeentebestuur gezamenlijk de bevrijding. Twee leerlingen hebben namens de school een krans gelegd en burgemeester Van Midden legde een krans namens het gemeentebestuur van Roosendaal. Vorig jaar was er vanwege 75 jaar Bevrijding nog een uitgebreide ceremonie.

Polar Bear Division

In de buurt van de Kadebrug kwamen op 28 oktober 1944 Engelse soldaten Roosendaal binnen, vandaar dat het monument op deze plek staat. De stad en dorpen werden bevrijd door twee regimenten van de 49th British Infantry Division. Zij droegen een insigne met een ijsbeer erop en kregen hierdoor de bijnaam de Polar Bear Division.