Roosendaal

SP Roosendaal wil duidelijkheid over sloop Josephwijk

Luchtfoto van de Josephwijk in Roosendaal © Archief ZuidWest TV

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De SP in Roosendaal wil weten hoe ver de sloopplannen al zijn uitgewerkt voor de Josephwijk in Roosendaal. Woningcorporatie Alwel wil binnen een paar jaar oude woningen in de Josephwijk slopen en vervangen door energiezuinige nieuwbouw.

Volgens de SP zou Alwel in een onderzoeksrapport aantonen waarom sloop nodig is. Een openbare versie van dat onderzoeksrapport zou dan half januari aan de gemeenteraad gegeven worden. Maar dat is nog niet gebeurd. De SP stelt daarom vragen over de status van de sloopplannen aan burgemeester en wethouders van Roosendaal.

Onderzoeksrapport

De politieke partij wil weten of de wethouder het beloofde onderzoeksrapport al wel heeft gekregen. En of de gemeenteraad het dan ook kan krijgen. Ook vraagt de SP zich af of Alwel ondertussen al een sloopvergunning heeft aangevraagd. De partij wil graag dat de bewoners van de Josephwijk op tijd informatie krijgen en wil ook zelf op de hoogte gehouden worden.

Onzekerheid

Volgens de SP zou Alwel ook weer onderhoud gaan plegen aan de huizen die over een paar jaar gesloopt zouden gaan worden. De partij denkt dat Alwel hiermee een dubbele boodschap afgeeft die voor onzekerheid zorgt bij bewoners. De SP wil weten wat de wethouder gaat doen om de onduidelijkheid en onzekerheid voor bewoners van de Josephwijk weg te nemen.

Adriënne Maas-Cleeren van de SP schrijft aan burgemeester en wethouders: “Zo is het bijvoorbeeld niet zeker dat men na de nieuwbouw weer terug in de wijk kan komen wonen, of dat men weer een eengezinswoning met tuintje krijgt. Sommige bewoners wonen er al meer dan 40 jaar en zijn erg gehecht aan hun buurt.”

Betaalbaar wonen

De SP maakt zich ook zorgen over de betaalbaarheid van de nieuwe woningen van Alwel. De partij wil weten of de wethouder er voor kan zorgen dat bewoners van de Josephwijk, die na de sloop en nieuwbouw graag weer in hun eigen wijk willen wonen, dat ook kunnen doen. Dan moet er niet alleen plek voor hen zijn, maar moeten de woningen ook nog steeds te betalen zijn. “De SP is van mening dat mensen in een goede woning moeten kunnen wonen, tegen een huurprijs die op te brengen is door mensen met een midden tot laag inkomen,” aldus Maas-Cleeren.

Bijzondere wijk

De partij maakt zich ook sterk voor de culturele waarde van de Josephwijk. De SP is het er mee eens dat de woningen oud zijn en gerenoveerd of vervangen moeten worden. Maar wil ook dat de wijk niet te veel verandert. Maas-Cleeren: “De Josephwijk is ook een bijzondere wijk met karakteristieke opbouw en karakteristieke woningen, wat naar mening van de SP een culturele waarde heeft. De SP vindt het belangrijk dat het karakter van de wijk behouden blijft.”