Roosendaal

SP Roosendaal wil weten of meer jeugdzorginstellingen problemen hebben

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De SP in Roosendaal wil weten of er in de gemeente nog meer instellingen voor jeugdzorg zijn met problemen. Aanleiding is de opheffing van zorgorganisatie Juzt. De SP stelt hierover schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders.

Juzt heeft al langer problemen en geldnood. De zorgorganisatie werkt vooral in West-Brabant en Zeeland. Ze biedt zorg aan honderden kinderen, jongeren, vrouwen en alleenstaande minderjarige asielzoekers. Halverwege juli bleek dat Juzt niet meer te redden is. Er is een noodplan gemaakt om te regelen dat de zorg voor alle cliënten door kan gaan, terwijl er nieuwe oplossingen worden gezocht. De betrokken gemeenten hebben samen 2,6 miljoen euro op tafel gelegd om het noodplan uit te voeren.

Bezuinigingen na decentralisatie

De SP in Roosendaal wil weten waarom Juzt in de problemen is gekomen. In 2015 is de jeugdzorg overgedragen van het rijk aan de gemeentes. Dat leidde tot grote bezuinigingen. De SP vraagt zich af wat de overdracht aan de gemeentes precies voor effecten had voor Juzt en of het invloed had op de problemen.

Gevolgen voor jongeren

De partij vraagt zich verder af wat er gebeurt met de jongeren die door Juzt worden geholpen. De SP wil weten hoe iedereen die onder het noodplan valt, wordt begeleid. Ook vraagt de partij wat de gevolgen zijn van het noodplan op andere zorginstellingen. Want het noodplan kost 2,6 miljoen euro en de SP wil weten of dat geld wordt bezuinigd bij anderen.

Voorkomen

De SP wil ook weten of er nog meer jeugdzorginstellingen zijn met dezelfde problemen. De partij vraagt wat de gemeente Roosendaal wil doen om te voorkomen dat andere zorginstellingen ook met hun werk moeten stoppen. Ook wil de SP weten wat zorginstellingen doen, die niet in de problemen komen en hoe hun werkwijze is.