Bergen op Zoom

SP start petitie voor behoud Bergse huisartsenpost: ‘Inwoners buitenspel gezet’

Han Verbeem

De SP in Bergen op Zoom heeft een petitie opgestart om de huisartsenpost (HAP) aan het Boerhaaveplein te behouden. Vorige maand werd duidelijk dat de post uit Bergen op Zoom gaat verdwijnen. De dichtstbijzijnde huisartsenpost is dan in Roosendaal. SP-raadslid Theo de Jong is het daar niet mee eens en wil dat de HAP voor de Bergenaren behouden blijft. “De inwoners worden buitenspel gezet”, stelt De Jong. De omstreden sluiting van de Bergse HAP leidde eerder al tot vragen van zowel de SP als het CDA aan het college van B&W.

Gedupeerd

De SP afdeling Bergen op Zoom – Brabantse Wal verzet zich hevig tegen de voorgenomen sluiting van de HAP. Volgens De Jong dreigen veel inwoners de dupe te worden van deze bezuinigingsmaatregel en de SP wil met de petitie proberen de post de behouden. Daarom zoekt hij zoveel mogelijk steunverklaringen. De petitie staat sinds maandagochtend online.

Geen draagvlak

Er zou volgens de SP onvoldoende maatschappelijk draagvlak zijn voor het besluit van de Stichting HAP West Brabant (HAPWB) om de Bergse vestiging te sluiten. De Jong betwijfelt zelfs of er draagvlakmetingen zijn geweest. Ook vraagt hij zich af of er in de regio gesprekken komen met de samenleving. Het gaat immers niet alleen om mensen uit Bergen op Zoom, zo benadrukt hij, maar ook inwoners van de omliggende kernen zijn aangewezen op de huisartsenpost. “Hoe is het mogelijk dat een gemeente met ruim 67.000 inwoners, en met een zorggebied van meer dan 104.000 inwoners, straks geen huisartsenpost meer heeft.”

Communicatie

SP-raadslid De Jong is ook verbolgen over de wijze van communicatie over de voorgenomen sluiting dat bij de gemeentebesturen al sinds vorig jaar bekend zou zijn. “De colleges van Bergen op Zoom en de omliggende gemeenten hebben, samen met de HAPWB, dit nieuws in 2020 bewust niet gedeeld vanwege de coronacrisis”, stelt De Jong. “Zij schuiven de verantwoordelijkheid nu dus door naar de HAPWB.”

Deel dit op: