Bergen op Zoom

Speechen in het Engels tijdens Junior Speaking Contest

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Leerlingen van negen tweetalige onderwijsscholen uit de regio Zuidwest-Nederland hebben maandag meegedaan aan de Regional Junior Speaking Contest op RSG ‘t Rijks in Bergen op Zoom.

De leerlingen moesten tijdens de wedstrijd Engelstalige speeches houden van maximaal 3,5 minuut over het thema ‘What makes te world go round’. Ook werden twee moeilijke vragen beantwoord van het ‘question pannel’, uiteraard in het Engels. De jury beoordeelde vervolgens de speeches op inhoud, originaliteit en overtuigingskracht.

Ervaring

Volgens Annemie Arntz, coördinator tweetalig onderwijs op RSG ‘t Rijks, is de Regional Speaking Contest meer dan een gewone spreekbeurt in de klas. “Ze ervaren wat het is om voor een zaal te staan en om te groeien daarin. Dat doen we al langer op onze school en dit jaar voor het eerst voor heel Zuidwest-Nederland.” De beste kandidaten van negen tweetalige scholen waren maandagmiddag op ‘t Rijks om hun kwaliteiten te tonen. “Die gaan het allemaal heel eng vinden. Maar ook zij gaan hier een stuk groeien”, aldus Arntz.

Steeds belangrijker

Storm Mol van ‘t Rijks is één van de leerlingen die meedoet aan de wedstrijd. “Je komt met een diploma voor tweetalig onderwijs straks makkelijker op een universiteit binnen. En ik ben wel fan van publiek spreken en om in de spotlight te staan.” Storm vindt het erg leuk om mee te doen en zijn boodschap over te brengen. “Als je doorgaat, mag je het weer voor veel meer mensen doen. En het wordt steeds belangrijker. We worden internationaler en het is gewoon belangrijk dat je dan een taal hebt waar je in het grootste deel van de wereld mee door kan.”

De winnaars van de regionale rondes doen mee aan de nationale finale op 17 april in Amersfoort. Dan moeten de kandidaten een Engelstalige speech houden van 4 minuten.