Nispen

Spiegel van de tijd: verandering kerkgebouw staat centraal bij Nispen Inspireert!

Grote schilderijen staan op schildersezels in het middenschip van een kerk

Nispen Inspireert! 2019 (foto: Corné Uijtdewilligen)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het driejaarlijkse cultureel festival Nispen Inspireert! staat deze keer in het teken van veranderingen in de samenleving. Het thema is daarom Spiegel van de tijd. En de kerk waar het festival gehouden wordt, is daar een duidelijk voorbeeld van. Want de Maria Hemelvaartkerk in Nispen is veranderd van gebedshuis naar multifunctioneel centrum. Een belangrijk deel van Nispen Inspireert! is daar te zien en te beleven. Maar ook andere plekken in het dorp doen mee. De zesde editie van Nispen Inspireert! is van woensdag 7 tot en met zondag 18 september.

Spiegel van de tijd, het thema van Nispen Inspireert!, staat stil bij de veranderingen die er in de afgelopen tientallen jaren zijn geweest. Inwoners en oud-inwoners van het dorp krijgen tijdens het cultureel festival de kans om hun werk te laten zien. In de vroegere Maria Hemelvaartkerk is een tentoonstelling van nieuwe werken. “Het gaat om kunstwerken die de afgelopen drie jaar of speciaal voor deze gelegenheid zijn vervaardigd,” laat de organisatie weten.

Onthulling groepskunstwerk bij officiële opening

Maar er is meer dan alleen een tentoonstelling van kunst. Organisaties uit Nispen organiseren allerlei activiteiten voor Spiegel van de tijd. Zo zijn er optredens, een gedichtenwedstrijd en een kunstmarkt. De officiële opening is op zaterdag 10 september om 13.30 uur in de kerk. Dan wordt ook het groepskunstwerk onthuld, waaraan vele Nispenaren de afgelopen maanden hebben gewerkt.

Maar Nispen Inspireert! begint eigenlijk al eerder. Want op woensdag 7 september is er al een muzikale opwarmer. En ook nog eens op een bijzondere plek: de fundamenten van slot Moerendaal. Hier laten landschapscomponist Piet-Jan van Rossum uit Fijnaart en zijn ensemble HAY! een nieuw muziekstuk horen. De muziek is geïnspireerd op de seizoenen: het zijn vier werken voor en over de Brabantse natuur. De avond is gratis, maar er kunnen maar 30 mensen mee. Daarom moet je je vooraf aanmelden via [email protected] Als er veel aanmeldingen zijn, komt er nog een tweede voorstelling.

Uitgebreide mix van kunst, cultuur en monumenten

Het verdere programma van Nispen Inspireert! is een uitgebreide mix van kunst en cultuur. Van keramiek tot handwerk, van foto’s tot live-optredens en van gedichtenwedstrijd tot kunstmarkt. Nispen Inspireert! valt samen met Open Monumentendag, dus er zijn ook veel monumenten gratis te bezoeken. Op de speciale website van het cultureel festival vind je het complete programma.