Zevenbergen

Spotlight, camera, microfoon tijdens Theaterweek op Markland college

Emma Janvier Emma Janvier

Op het Markland college in Zevenbergen draaide alles even om theater. Leerlingen uit alle klassen hebben zich gestort op de eerste Theaterweek, die werd ondersteund door Zuidelijk Toneel en Stichting Stoffer & Blik. Ze konden kiezen uit drie richtingen: kostuum en decor, techniek of spel en beweging.

Zo’n veertig studenten wilden wel eens wat anders dan in de schoolbanken zitten. Ze stopten afgelopen week al hun creativiteit in een theaterstuk.

Iris en Renkse, allebei volledig gekleed in het zwart, staan giechelend naast elkaar. “Wij zitten in de groep spel en beweging, dus we spelen mee in het stuk zelf”, legt Iris uit. Zij zit in de derde klas en Renske zit in de brugklas. De meiden trokken tijdens de theaterweek voor het eerst met elkaar op. “Je leert niet alleen over theater, maar je leert ook dingen voor later. Bijvoorbeeld samenwerken met verschillende mensen”, vervolgt Iris. Door het thema gingen ze veel meer nadenken over invloed van macht op mensen, blikken ze terug.

Kostuum en decor

Ook Puck en Tiffany zijn erg enthousiast. Zij werken mee in het team van kostuum en decor. “Wij maken alle kostuums, dus we hebben een grote prinsessenjurk gemaakt voor iemand die alle macht heeft.” Ze leren werken met naaimachines en zijn als uitje naar het ZuidWest Theater in Tilburg geweest. Daar hebben ze gezien hoe het er in het echt aan toe gaat. “Het lijkt me leuk om later ook kostuums te gaan designen”, vertelt Tiffany, “Dit is wel een goede manier om inzicht te krijgen wat dat inhoudt.”

Het is fijn om even niet met je neus tussen de boeken te zitten

Techniek

Het techniekteam bestaat uit vier jongens boven in het schakelhok. Tijdens de generale repetitie zijn ze druk bezig zijn met de muziek op het juiste moment in te laten springen, en weer weg te laten faden. Een van die jongens is Sem uit 4 vwo, en hij is helemaal in zijn nopjes. “Ik heb al vaker op de planken gestaan, dus dit was een goede kans om een keer aan de andere kant te helpen.” Hij heeft zelfs al connecties gelegd met de mensen van Theater De Schuur, waar het stuk is opgevoerd. Het lijkt hem leuk om vaker te helpen tijdens optredens. “Het is fijn om even niet met je neus tussen de boeken te zitten”, geeft hij toe.

Cultuur ga je nog heel je leven tegenkomen

“Het is zo belangrijk dat middelbare schoolleerlingen meer met cultuur bezig zijn”, vertelt docent ‘Art en Design’ en organisator van de theaterweek, Annemieke van Horssen. “Cultuur is overal en ga je nog heel je leven tegenkomen.” Ook het stukje theater is volgens haar erg belangrijk, omdat de studenten veel bezig zijn geweest met het overwinnen van hun angsten van bijvoorbeeld op het podium staan.

Van Horssen is blij dat de Theaterweek zo goed valt bij de leerlingen. “Afgelopen jaren heeft de school altijd een musical gedaan waar ze elke week voor bij elkaar kwamen, maar een optreden binnen een week maken is ook wel goed bevallen. Volgend jaar komt de theaterweek zeker weer terug!”, aldus de docente.