Bergen op Zoom

Spuihuis van top tot teen gerenoveerd: ‘Hopen begin 2022 klaar te zijn’

Maarten Elst Maarten Elst

Restaurant Spuihuis in Bergen op Zoom staat al enkele maanden in de steigers. Het monumentale pand wordt, nadat het vastgoed werd aangekocht, momenteel grondig gerenoveerd. Nog voor de feestdagen hoopt uitbater René Vermeulen het dak te hebben gerestaureerd. In het voorjaar van 2022 volgt een grondige renovatie van achterstallige schilderswerkzaamheden.

René Vermeulen wijst op de zolder naar het dak. “Het dak is zodanig in een conditie”, vertelt Vermeulen. “Er waren wat lekkages. Er was ook wat houtrot. Dat moest direct aangepakt worden. Niet enkel voor de veiligheid, maar ook voor de isolatie die we opnieuw wilden aanbrengen. Al met al is het een hele verbouwing, je zou bijna beter kunnen vragen wat er niet verbouwd kan worden.”

Achterstallig onderhoud

De aanleiding voor de verbouwingen is de aankoop van het vastgoed halverwege 2021, zo stelt Vermeulen. “Onze directe actie was daarna om direct te verbouwen vanwege het achterstallig onderhoud. De renovatie was heel hard nodig”, vertelt Vermeulen terwijl het geluid van een spijkerpistool duidelijk hoorbaar is. “Het heeft toch een goede twintig jaar in weer en wind gestaan, er zijn genoeg zaken die eerder hadden kunnen worden aangepakt. Da’s niet gebeurd, maakt verder ook niet uit. Wij gaan het nu mooi maken, dat is voor ons het belangrijkste.

De verbouwers pakken de verbouwing letterlijk van top tot teen aan. “Ze beginnen met het dak. De dakpannen zijn eraf, er is nieuwe isolatie erop. Het raggelwerk is opnieuw aangelegd. Er komen deels nieuwe dakpannen. Nokvorsten worden vernieuwd, de klok wordt in ere hersteld. De windvanger wordt opnieuw verguld en zo kan ik nog wel even doorgaan”, somt Vermeulen op.

Bezorgde burger

De werkzaamheden lopen nagenoeg op schema. “Je komt altijd wel wat tegen waar je geen rekening mee hebt gehouden”, vertelt de restaurantuitbater. “Bijvoorbeeld bij een spand aan de achterzijde. De zink van de schoorsteen stond een beetje open waardoor er tien jaar lang water over een spand heen heeft gelekt. Dat zijn dingetjes waar we later achter kwamen en ook met de verbouwingen mee moesten nemen, maar dat wordt allemaal keurig opgelost.”

Voor de verbouwingen maakt het Spuihuis gebruik van de expertise van architect Laurijs Weyts en aannemer Cauwenborgh, specialist in restauratie van monumentale panden. “We hadden een bezorgde burger die een melding had gemaakt bij de gemeente omdat hij/zij van mening was dat er dingen gebeurden die niet mochten volgens de regels van de monumentale zorg. We werden dus even op het matje geroepen bij de gemeente om onze case opnieuw te verantwoorden. Er was niks aan de hand, alles was in orde, maar daardoor hebben de verbouwingen wel weer een aantal dagen stilgelegen.”

Tot begin 2022

Bij de check vooraf liep men nog tegen sporen van de vorige renovatie aan. “Een jaar of 25, 26 geleden is het pand voor de laatste keer verbouwd. Destijds is er voor verkeerd materiaal gekozen. Dat gaan we bij deze renovatie weer volledig in ere herstellen zodat de juiste materialen weer zichtbaar zijn.”

De verbouwingen aan de buitenzijde duren nog ongeveer tot 15 december van dit jaar. “Aan de voorzijde van het gebouw zal de steiger nog iets langer blijven staan voor het schilderwerk”, verduidelijkt Vermeulen. “De schilderwerken zullen in januari plaatsvinden en dan zijn we weer helemaal klaar.”