Tholen

Staatssecretaris Rummenie ziet toekomst voor innovatieve visserij: ‘Wél jammer dat ansjovisvangst stopt’

Staatssecretaris voor Visserij, Jean Rummenie (Foto: ministerie LVVN / Martijn Beekman)

Han Verbeem Han Verbeem

De kersverse staatssecretaris van visserij, Jean Rummenie, betreurt het dat de beroepsmatige ansjovisvangst bij Tholen na eeuwen stopt – zegt hij woensdag tijdens een bijeenkomst van Zeeuwse overheden in het Tweede Kamergebouw. De bewindsman heeft echter volop vertrouwen in de veerkracht van de sector: “Er komen vast andere ontwikkelingen voor in de plaats.” De Oosterschelde heeft toekomst voor de innovatieve visserij, voorziet hij.

De waterkwaliteit in de Oosterschelde is voor zowel de visserijsector, natuurorganisaties als overheden reden tot zorg. Onlangs maakte de Bergse vissersfamilie Van Dort bekend dat ze na vijf opéénvolgende jaren zonder opbrengst nu definitief stopt met de weervisserij; een traditionele vorm van visvangst die al sinds de Middeleeuwen in en rondom Bergen op Zoom bestaat. Maar ook de vangst van makreel en geep blijft achter, aldus Rian van Dort.

Terugval mosselproductie

Bovendien gaat het dit jaar ook met de mosselproductie achteruit. Woensdag was in perscentrum Nieuwspoort, bij de Tweede Kamer in Den Haag, de officiële start van het mosselseizoen. Volgens Edie Engels, van de belangenvermenging van mosselproducenten, “ging de mossel vorig jaar nog als een raket” maar houdt de sector nu rekening met een fors tegenvallende opbrengst.

Audio: Waterschapsbestuurder Carla Michielsen over de verminderde mosselproductie.

Regenval

Over de oorzaken wordt gespeculeerd, landelijk loopt een onderzoek naar mogelijke effecten van klimaatveranderingen of menselijk ingrijpen. Volgens bestuurder Carla Michielsen van waterschap Scheldestromen zou een oorzaak mogelijk liggen in de overvloedige regenval van het afgelopen jaar. “Er is veel zoetwater in de Oosterschelde gekomen en dat heeft mogelijk zijn weerslag”, zegt ze. Wel is er goede hoop dat de mosselpopulatie zich herstelt in de Oosterschelde. Volgens Engels is er volop aanwas van nieuwe mossels.

Lees ook: Einde ansjovistraditie in zicht na vijfde vangstloze seizoen: ‘Het gaat niet goed in de Oosterschelde’