Roosendaal

Staatssecretaris Van Veldhoven bij aanleg F58: Wie slim is, stapt op de fiets

Han Verbeem Han Verbeem

De nieuwe fietssnelweg F58, tussen Roosendaal en Bergen op Zoom, moet het fietsverkeer tussen beide gemeenten bevorderen. Maandag was in Wouw de officiële aftrap van het project, met staatssecretaris Stientje van Veldhoven en de verkeerswethouders Patrick van der Velden en Cees Lok. Gezamenlijk onthulden de bewindslieden een informatiebord langs de Plantagebaan in Wouw en brachten ze met spuitbusverf een logo aan op het wegdek.

Gescheurd

Even leek het mis te gaan bij de onthulling van het informatiebord. Met een ferme ruk aan het koord trok de staatssecretaris het doek naar beneden. Maar het canvas scheurde af waardoor slechts een strook van het paneel zichtbaar werd. Van der Velden en zijn Roosendaalse collega Lok aarzelden geen moment en klommen langs de houten palen omhoog. Maar ook hen lukte het niet om het resterende doek weg te halen. Uiteindelijk wisten inderhaast opgetrommelde medewerkers in oranje hesjes het overtollige textiel te verwijderen en konden de bewindslieden alsnog gezamenlijk voor het bord poseren.

Nederland op de fiets

De nieuwe fietsverbinding past geheel in het beleid van de Rijksoverheid om Nederland massaal weer op de fiets te krijgen, merkte de staatssecretaris op. De F85 is meer dan zomaar een fietspad; het maakt deel uit van een landelijk netwerk van zo’n 50 doorfietsroutes. De naam verwijst naar de nabijgelegen autosnelweg A58 en wat deze weg is voor het autoverkeer, dat moet de F58 worden voor de fietsers. De weg komt tot stand met geld van de provincie en ook de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom dragen elk hun steentje bij.

Volwaardig vervoer

De afgelopen vier jaar heeft Van Veldhoven landelijk een half miljard euro besteed aan fietsgerelateerde projecten, zoals de bouw van stallingen en de aanleg van fietspaden. “De fiets is terecht een volwaardig vervoersmiddel, net als de auto en het openbaar vervoer”, sprak ze. En eigenlijk zouden we het allemáál moeten willen. Want fietsen is schoner, duurzamer, stiller dan autorijden én het is gezond. Van Veldhoven constateert dat tijdens de coronaperiode meer mensen gaan fietsen. “Laten we dat vasthouden”, is haar oproep. “Bijvoorbeeld om naar het werk te gaan, zodra dat straks weer kan.” Deze F58 is dan ook meer dan alleen een nieuw fietspad. Het maakt onderdeel uit van een groeiend landelijk netwerk van doorfietsroutes waarvan er nu al ongeveer 50 zijn.”