Lepelstraat

Stadlander wil 33 huurhuizen slopen in Lepelstraat en duurzamer terugbouwen

De Franciscusstraat in Lepelstraat (foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Woningcorporatie Stadlander wil de komende jaren 33 huurhuizen slopen in Lepelstraat. Het gaat om huizen in de Franciscusstraat, de Pater Damiaanstraat en het Antoniusplein. Wanneer de huizen gesloopt worden, is nog niet besloten. Daarover wil Stadlander eerst gaan praten met de bewoners. Pas daarna besluit de woningcorporatie wat voor huizen er voor in de plaats moeten komen en wie daar kunnen wonen. Stadlander onderzoekt ook voor nog eens 30 andere huurwoningen wat de beste aanpak is om ze duurzamer te maken. Of die ook gesloopt worden, is nog niet duidelijk.

Stadlander heeft in Lepelstraat onderzoek gedaan naar de kwaliteit van 63 huizen. Niet alleen in de Franciscusstraat, Pater Damiaanstraat en het Antoniusplein, maar ook in de Wethouder Bogersstraat en de Zoekweg. Donderdag was er een informatieavond voor de huurders van die woningen. Ze kregen te horen dat Stadlander wil investeren in de wijk, om de huizen duurzamer en energiezuiniger te maken. Maar ook dat de woningcorporatie 33 woningen wil slopen.

“We willen hierover juist in gesprek met bewoners”

Gebiedscoördinator Sandy Leendertse kon de bewoners nog niet vertellen wanneer de sloop begint. “Dat weten we nog niet. We willen hierover juist in gesprek met bewoners. Ook over hoe de nieuwbouw er uit moet zien en voor wie we bouwen,” laat ze weten. En daar zit nu juist vaak de pijn en onzekerheid bij huurders. Want je weet niet of je op dezelfde plek kunt blijven wonen. En zelfs als je kunt blijven, is het maar de vraag of je huur niet ineens sterk omhoog gaat.

Leendertse begrijpt die onzekerheid. “Dat beseffen we maar al te goed. Tijdens de informatieavond bleek dat bewoners graag zo snel mogelijk duidelijkheid willen over de planning en de volgorde van sloop en nieuwbouw. Hier gaan we mee aan de slag.” Het plan is om te beginnen met de 33 sloopwoningen. Pas daarna kijkt Stadlander wat er moet gebeuren met de andere 30 onderzochte huizen. Met de woningen aan de Wethouder Bogersstraat en de Zoekweg gebeurt daarom de komende drie jaar nog niets. “We gaan niet met alle 63 woningen tegelijk aan de slag. Voor Lepelstraat is dat teveel tegelijk,” aldus Leendertse.

Na de zomer gesprekken met bewoners over hun wensen

Er is dus nog veel onzekerheid voor de Lepelstraatse huurders van Standlander. Toch vindt de woningcorporatie het belangrijk de bewoners nu al te informeren. “We willen juist het gesprek aangaan, eerst met de huidige bewoners. We horen graag wat hun wensen zijn. Die gesprekken gaan we na de zomer voeren,” laat de gebiedscoördinator weten.

“Het liefst spreken we met veel verschillende doelgroepen, zoals jongeren, ouderen, gezinnen en alleenstaanden. Met mensen die belang hebben bij de plannen zoals omwonenden, eventuele toekomstige bewoners, maar ook leden van de Huurdersbelangenvereniging, de Dorpsraad en de gemeente,” aldus Leendertse. “We willen samen de schetsen voor de toekomst maken.”