Roosendaal

Stadsbeiaardier Toni Raats maakt zich klaar voor zomeravondconcerten: “De klokken komen naar u toe.”

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De klokkenluider van Roosendaal verspreidt ook deze zomer de klanken van het carillon over de stad. In juli en augustus houdt hij zomerconcerten, vanaf de Sint Janstoren.

Niet alleen Raats, ook beiaardiers uit Etten-Leur en België zullen om de week op dinsdagavonden in juli en augustus te horen zijn. Een van hen is de oud-directeur van de Koninklijke beiaardschool in Mechelen, waar Raats zijn opleiding volgde.

Klokkenspel

De ambassadeur van de klokken, zoals hij zichzelf noemt, besloot deze studie te volgen nadat hij ruim veertig jaar geleden het klokkentorentje op het station van Tilburg hoorde. Inmiddels bespeelt hij al elf jaar zijn klokkenspel. “Dat ik hier uiteindelijk als Roosendaler beiaardier zou worden en mag spelen, is natuurlijk heel apart.”

Verbinding

Ook tijdens de coronacrisis beklom Raats elke maandag de 57 meter hoge toren van de Sint Jan. Zo speelde hij op Hemelvaartsdag het nummer Healing Bells, om de coronaslachtoffers te eren. “Het schijnt dat klokken een helende werking hebben. Klokken geven kracht, ze geven energie, ze zorgen voor verbinding,” vertelde hij toen.

Met de zomeravond beiaardconcerten, die volgens hem het beste te beluisteren zijn in de Tongerlotuin, hoopt Raats dat de inwoners van Roosendaal zich weer meer verbonden voelen met elkaar. Daarnaast denkt hij na over semi-live-uitzendingen met webcams in de toren, zodat het carillon veel verder kan klinken. “In feite kun je zeggen: de klokken komen naar u toe.”