Roosendaal

Stadse stoerheid op gratis FLEX Festival: “Iedereen kan hier zichzelf zijn”

Het FLEX Festival in 2022, bij de opening van het Urban Sports Park (foto: FLEX Festival)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Sport, creativiteit en muziek komen samen op het FLEX Festival in Roosendaal. Het gratis evenement in het Urban Sports Park is dit jaar op zaterdag 20 mei. Bezoekers kunnen niet alleen kijken naar de activiteiten, maar ook zelf meedoen. Je kunt er bijvoorbeeld skaten, rappen, graffiti maken, basketballen, suppen en freerunnen. En alle leeftijden zijn welkom.

Het Urban Sports Park is nog jong en volop in ontwikkeling. Het ligt in de nieuwe wijk Stadsoevers, die ook nog in aanbouw is. Vorig jaar werd het eerste FLEX Festival gehouden, bij de officiële opening van het Urban Sports Park. En dat smaakte naar meer. “FLEX is de dag dat dat park in volle glorie te zien is. En het is heel tof dat alle aspecten op zo’n dag bij elkaar komen,” vertelt Koen Vaas enthousiast. Hij zit in de organisatie van FLEX en ondersteunt het festival vanuit SPOT, zijn containerbar.

Op de heuvel zit je heerlijk. Daar heb je mooi overzicht op het skaten en basketballen

Vaas heeft wel geleerd van de eerste FLEX. Toen was alles tegelijkertijd. Hierdoor was het soms bij een podium heel rustig, omdat iedereen aan het sporten was. Deze keer zijn de sportieve activiteiten en het feest losgekoppeld van elkaar. FLEX bij Day loopt van 13.00 ur tot 20.00 uur. En FLEX Block Party is van 20.00 uur tot 23.00 uur. De toegang is de hele dag gratis.

FLEX bij Day wordt een energieke uitspatting van sport, muziek en creativiteit. En in veel gevallen kun je ook zelf meedoen. Probeer je sportieve talenten bijvoorbeeld uit bij basketbal, free running of skaten. Of daag je kunstzinnige kant uit in een les graffiti. Maar natuurlijk ben je ook als toeschouwer van harte welkom. “Op de heuvel zit je heerlijk,” verklapt Vaas. “Daar heb je mooi overzicht op het skaten en basketballen.”

We vinden het belangrijk dat FLEX wordt gedragen door Roosendaal

De hele middag door kun je genieten van de muziek, spoken word of een gedichtenvoordracht. En bij het creatieve podium vind je lokale kunst, bijzondere sneakers en zonnebrillen. Of loop even langs Barber Joe voor een nieuw kapsel. “We werken met lokale mensen,” vertelt Vaas. “We vinden het belangrijk dat FLEX wordt gedragen door Roosendaal.”

De avond is voor FLEX Block Party. “Dan is het groot feest,” gaat Vaas enthousiast verder. “Er komt een bekende dj uit Breda met een rapformatie die vorig jaar de Mezz nog uitverkochten.” En daarmee bedoelt hij de urban-dj Benjur & Friends en de hiphop-act Veilingkade.

Of je nou vol tattoos staat of een kleurtje hebt, jong en oud: iedereen kan hier zichzelf zijn

Vaas wil het idee veranderen dat sommige mensen hebben over de urban cultuur. Dat ze beseffen dat er meer is dan rondhangen in een betonnen jungle. “Vaak is het beeld: hangjeugd en blowen. Wij laten zien dat het supertoegankelijk is voor jong én oud. En dat anderen dus zien hoe leuk het is” legt hij uit. “We willen urban een nieuwe betekenis geven voor Roosendaal.”

FLEX wil vooral ook een festival zijn voor iedereen, een feest van vrijheid. “We merkten het vorig jaar: heel multicultureel Roosendaal was er. Of je nou vol tattoos staat of een kleurtje hebt, jong en oud: iedereen kan hier zichzelf zijn,” gaat Vaas verder. “En talent krijgt hier een podium. We hopen dat mensen dan later zelf weer terugkomen om eens te basketballen of te sporten.”

Ik sta er nog steeds van te kijken dat mensen er voor het eerst komen

Het evenement moet op die manier helpen om Roosendalers bekend te maken met het Urban Sports Park. Want het is nog niet zo ingeburgerd als Vaas zou willen. “Ik sta er nog steeds van te kijken dat mensen er voor het eerst komen. Terwijl het zo dicht bij het stadscentrum ligt. En toch zo’n andere sfeer heeft.”

Om die andere, stadse sfeer te benadrukken, wordt het Urban Sports Park ook aangekleed met stoere attributen. “The Loods, de graffitiloods, komt met chopperfietsen. En Das Loods, die pimpt Volkswagens en die neemt hij ook mee,” vult Vaas aan. “Dus dan is de aankleding, de sfeer ook heel urban.”

Het is vet dat je weet dat het binnen een paar jaar uitgroeit tot de stad waar je moet zijn

Vaas hoopt op goed weer en veel publiek, want hij wil dat FLEX helpt om de reputatie van Roosendaal te verbeteren. “Roosendaal is een stad in ontwikkeling. Het is vet dat je weet dat het binnen een paar jaar uitgroeit tot de stad waar je moet zijn, waar het te doen is,” droomt hij hardop. “En dat mensen trots zijn op hun stad, trots om te zeggen dat ze uit Roosendaal komen.”

Het evenement is op zaterdag 20 mei van 1.00 uur tot 20.00 uur op het Urban Sports Park. Dat zit aan de Industriestraat in Roosendaal. Op de site van het FLEX Festival kun je je aanmelden voor gratis clinics. Daar vind je ook het complete FLEX-programma van uur tot uur.

Lees ook: Opening Urban Sports Park: ‘Ik denk dat urban de toekomst is’