Geen regio geselecteerd

Stadsspeeltuin Van Glymes in Bergen op Zoom gaat definitief sluiten

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Stadsspeeltuin Van Glymes aan de Gertrudisboulevard gaat definitief sluiten. Dat laat Joop van Gisteren, voorzitter van Stichting Stadsspeeltuin Van Glymes weten. Er is volgens hem geen geld meer om de speeltuin open te houden. Zondag 19 augustus opent de speeltuin voor het laatst haar poorten.

Joop Van Gisteren zegt teleurgesteld te zijn in de gemeente Bergen op Zoom. Al acht jaar pleegt hij overleg met de gemeente, die eigenaar is van de grond en ook schuldeiser, om te zoeken naar een oplossing om de speeltuin rendabel te krijgen. “We zien op dit moment geen mogelijkheden. Er is te weinig geld en de toestellen zijn versleten”, aldus Van Gisteren.

Stefaan Verheugt, gemeenteraadslid voor het CDA, snapt niet dat de speeltuin dicht gaat. “We hebben aangegeven dat het sluiten van de speeltuin een gemis zal zijn voor de stad. Ook omdat het zo laagdrempelig is. Wij willen het graag bespreekbaar maken. Hoe is het gegaan en hoe zal het verlopen in de toekomst”, zegt Verheugt.

Ook een potentiële exploitant die door de stichting is aangedragen, is inmiddels afgehaakt. De ondernemer wilde bij de speeltuin een pannenkoekenrestaurant bouwen. Met de inkomsten van dat restaurant kon ook de speeltuin gefinancierd worden. De benodigde investering kwam uit op 1,2 miljoen euro. Volgens Van Gisteren is dit onverantwoord en kan de ondernemer deze investering nooit meer terugverdienen. “Een andere oplossing dan een commerciële is er in mijn ogen niet. Deze speeltuin heeft voor onderhoud zoveel geld nodig. Je moet rekenen op minimaal een reservering van 40.000 euro per jaar voor speeltoestellen. Daarnaast is er 15.000 euro nodig voor jaarlijks onderhoud. Dat geld moet uit de inkomsten komen. Daar is een goede exploitatie voor nodig”, zegt Van Gisteren.

Verheugt van het CDA vindt dat de speeltuin vooral laagdrempelig moet blijven. “Als het commercieel is, dat kan. Maar geen 8 euro voor entree. Je gaat dan heel veel gezinnen in de beurs pakken en dat moet je niet hebben.”

De stichting zal volgens Van Gisteren de lopende zaken afwerken en zich uiteindelijk opheffen.