Bergen op Zoom

Staking SABIC voorbij na succes aan de onderhandelingstafel

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het personeel van kunststofproducent SABIC in Bergen op Zoom krijgt een loonsverhoging, dat is het bestuur van het bedrijf overeengekomen met vakbond FNV. Met dit resultaat aan de onderhandelingstafel is er een einde gekomen aan een staking van het het personeel.

FNV en SABIC zijn een loonsverhoging overeengekomen tot gemiddeld 9,4 procent. Het resultaat kwam uiteindelijk tot stand na maanden van onderhandelen en vier stakingsdagen. Eerder deze week stond het loonbod nog op 4 procent, terwijl FNV aandrong richting de 10 procent. Vakbondsbestuurder Paul Smink concludeert dat de staking effect heeft gehad. “We hebben de loonsverhoging ruim kunnen verdubbelen. Een beter bewijs dat werknemers die opkomen voor hun rechten samen sterker staan, kan ik me niet bedenken”, zegt hij.

Loonstijging

Hoeveel iedere medewerker precies in loon omhoog gaat, hangt af van zijn of haar salarisschaal. Voor de schalen tot en met 9 betekent het een gemiddelde loonstijging van 9 tot 9,4 procent. Voor de hoogste drie schalen geldt een loonstijging van 7,3 procent (schaal 12) tot 8,7 procent (schaal 10). De medewerkers hoeven niet bang te zijn dat ze geld mislopen, want de nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2023.

Lees ook: Staking SABIC: ‘We vragen geen loonsverhoging maar een prijscompensatie’

Nog een meevaller voor de circa 1300 medewerkers is dat er is afgesproken dat de stakers hun salaris over de gestaakte dagen behouden en er is een verhoging van de reiskostenvergoeding naar € 0,21 per 1 januari 2023. Ook gaat de thuiswerkvergoeding naar € 2,15 per dag. Daarnaast is het Generatiepact met 3 jaar verlengd en is er een studieafspraak gemaakt over de volledige betaling van het ouderschapsverlof. Wat de leden van de afspraken vinden zal blijken uit de eerstvolgende ledenvergadering van FNV.

We willen niet dat mensen hier lopen te muiten of drukte te maken

De staking was niet zichtbaar op of bij het bedrijf in Bergen op Zoom. Stakers konden zich op een externe locatie melden bij de vakbond. “Dat hebben we expres zo gedaan. Het is een chemisch terrein met alle veiligheidsrisico’s van dien. We willen niet dat mensen hier lopen te muiten of drukte te maken”, zei Paul Smink hierover. Ook werd het werk op een veilige manier afgebouwd “Het is niet zoals in het vervoer. Een bus kun je aan de kant zetten maar een chemische fabriek niet. Het duurt dagen voordat je die veilig weggezet kan hebben”, aldus een medewerker van SABIC.

Bij Sabic Innovative Plastics in Bergen op Zoom worden kunststofkorrels, -platen en -films gemaakt. Het bedrijf is onderdeel van SABIC, een wereldwijd toonaangevend bedrijf in de chemische industrie met het hoofdkantoor in Saoedi-Arabië.