Huijbergen

Standbeeld Sanegeit tijdelijk weg vanwege werkzaamheden

De Sanegeit (foto: gemeente Woensdrecht)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het Huijbergse standbeeld Sanegeit wordt tijdelijk weggehaald van zijn huidige plek aan het Canadaplein. Dat wordt gedaan vanwege verschillende werkzaamheden. De gemeente wil hiermee voorkomen dat het standbeeld beschadigd raakt.

Aan het Canadaplein zit het voormalig gemeentehuis van Huijbergen. En er gaat het een en ander gebeuren op deze locatie. Zo komt er een nieuwe supermarkt met daarboven appartementen. Op de locatie van de huidige supermarkt, aan de Bergsestraat, komen grondgebonden seniorenwoningen.

De bibliotheek, die ook in het voormalig gemeentehuis zat, is onlangs verhuisd naar multifunctioneelcentrum De Kloek. Dat betekent dat het oude gemeentehuis nu leeg staat, en dat de werkzaamheden dus kunnen gaan beginnen.

“Het standbeeld van Huijbergen is kenmerkend voor Huijbergen”, verklaart wethouder Jeffrey van Agtmaal. “Het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te springen en het verdient een prominente plek in het dorp.” Om het beeld te behoeden voor schade, wordt het dus tijdelijk verwijderd en opgeslagen. Daarna zal het op een nieuwe locatie teruggeplaatst worden.

Eerbetoon

De Sanegeit is in 1984 gemaakt door kunstenaar Kees Warmoeskerken. Het is een eerbetoon aan de Saanengeit, waarvan in de twintigste eeuw een fokvereniging voor is opgezet in Huijbergen. De Saanengeit staat bekend om zijn bijzondere melkproductie en werd ook wel de ‘koe van de armoe’ genoemd. De plaatste carnavalsvereniging van Huijbergen heeft ook de naam Sanegeit.